page contents Книжен ъгъл: Възкръсват бащите на българската култура
Предоставено от Blogger.

Възкръсват бащите на българската култура

21.2.16

Петко Тодоров

Книгата се опитва да спаси националната духовност

„Общественото мнение ще бъде такова, каквото бъде обществото”, писал преди 121 години д-р Кръстьо Кръстев. Понася ли някакъв коментар? Най-вероятно есето му „Има ли у нас обществено мнение?” е първи български текст по темата. С него почва „Злочестините на България” – първата значима антология с публицистика на Д-р Кръстев (изд. „Кралица Маб”, съставител Петър Трендафилов).

Статии върху политика, образование, културни теми, непубликувани материали. Стряска гражданската ангажираност на големия ерудит.
Сега мрънкаме, че няма авторитети, но той, който е такъв с невъзможното днес главно „А”, брои с перото си банкнотите, ръсени от Фердинанд по европейски хотели. И друго. Че ще вметне някъде „както би рекъл Хегел...” е най-малкото. Езикът на учеността не го напуска и в най-отявленото злободневие. Значи е имал съответния адресат и се е грижил за него.

Още нещо от епохата: „Александър Божинов разказва” (изд. „Изток-Запад”). Синът Любен с години записвал разговорите с баща си, но го изпреварил с тръгването от този свят, книгата завършила снахата Дора. Чете се като автобиография. В онази епоха са основите на модерната българска преса с хумор и сатира, невъзможно славни, но Божинов твори над 70 години и тук е целият. Плюс факсимилета, стихотворната му сатира, карикатури, илюстрации.

Първият ни професионален литературен критик и бащата на българската карикатура. Два жеста на самозащита пред мрачната комерсиализация на духовното. Не друг, горката книга го може.