page contents Книжен ъгъл: Висок „Прилив” за шведския криминален роман
Предоставено от Blogger.

Висок „Прилив” за шведския криминален роман

25.3.16

Авторите на снимките на сериала по романа
Шила и Ролф Бьорлинд са сред сценаристите на сериалите „Убийство” „Мостът” „Комисар Бек” „Валандер” и др.

Топла лятна нощ, 1987 г. Приливът скоро ще погълне плажа на остров Нордкостер, а тази вечер прииждащите води ще са необичайно дълбоки.

Под студената лунна светлина трима души копаят яма в пясъка, предназначенa за млада жена. 9-годишно момче, скрито зад пясъчна дюна, става неволен свидетел на убийството…
Детектив Том Стилтон ръководи разследването на тежкото престъпление, но усилията му са напразни. Самоличността на жертвата е неизвестна. Липсва мотив. Извършителите не са оставили следи…

24 години по-късно. Банда извършва брутални нападения над бездомниците в Стокхолм. Атаките са филмирани и публикувани онлайн. Общественото възмущение по случая изисква бързата намеса на полицията. Междувременно престъплението на плажа остава все така неразкрито.


Оливия Рьонинг е амбициозен кандидат-полицай и скоро ще се присъедини към силите на реда. Едно от препятствията преди това е да разследва стар неразрешен случай… Оливия избира убийството на остров Нордкостер и една от причините е, че покойният й баща е един от полицаите, работили по случая.

Но докато преглежда документацията възникват множество въпроси и тя решава да издири Том Стилтон. Ала той сякаш е изчезнал безследно… Оливия няма друг избор освен да тръгне да го търси.

Така тя поема по опасен път, който ще я отведе до тайния свят на бездомници,  крупни бизнесмени, високоплатени компаньонки, видни политици и следи на другия край на земното кълбо.

„Прилив” е първа книга от поредицата на семейния писателски тандем и е посрещната с възторг от критици и читатели, а Шила и Ролф Бьорлинд добиват популярност като краля и кралицата на скандинавския криминален жанр. Правата на романа са продадени в 30 страни, по него е сниман и 10-епизоден сериал.

Шила и Ролф Бьорлинд следват стъпките на големите шведски криминални автори, като създават критичен портрет на обществото, подплатен с майсторски изградена криминална интрига, умела смяна на гледните точки и динамичен кинематографичен стил.

Добре изградените персонажи от различни обществени слоеве добавят допълнителни пластове към разрешаването на загадката, бавно разкривайки сложна и изпълнена с обрати сюжетна линия.