page contents Книжен ъгъл: 6000 вече гласуваха. Дай своя глас за „Моята любима книга 2015”
Предоставено от Blogger.

6000 вече гласуваха. Дай своя глас за „Моята любима книга 2015”

26.3.16

Български автори сред фаворитите във временното класиране

Две седмици преди края на първия кръг на конкурса „Моята любима книга-2015” над 6000 души са дали своя глас на сайта www.vsichkozaknigite.bg, съобщават организаторите.

В две от категориите – „Съвременна проза и поезия” и „Нехудожествена литература”, в челните десетки има силно присъствие на заглавия от български автори, като на първо място и в двете групи са български книги.

Заглавията, които оглавяват временното класиране в шестте категории („Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“), имат почти еднакъв брой гласове.

Вече се оформят лидерски тройки, но разликата между гласовете във всяка категория е толкова малка, че организаторите от Сдружение „Всичко за книгите” предполагат, че могат да настъпват размествания до последния ден.

На тези челни места присъстват книги на много издателства с различен обем издавани книги и с различен преобладаващ тематичен профил. Само в една от категориите и трите заглавия са на един издател.

Във всички категории сред фаворитите има предвидими заглавия заради верни фенове на автора и на жанра, но има и много изненади. Навсякъде водещите във временното класиране книги са в по-голямата си част бестселъри, много коментирани и у нас, и в чужбна, създадени от писатели, към които също има постоянен интерес.

Интересно е да се проследи поведението и на самите гласуващи. До 8 април 2016 г. в първия кръг на надпреварата всеки над 16-годишна възраст може да гласува за една книга във всяка категория. Към момента едва една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория, тоест определили са за своя любима една-единствена книга от 2015 г.

Значителна част от читателите обаче са гласували във всички или почти всички категории. Това дава основание на организаторите да направят извода, че в конкурса гласуват основно активно четящи хора, които не само са информирани и имат поглед върху всички жанрове, но и намират сред новоизлизащите книги свои литературни фаворити. Явно издателите съумяват, следвайки актуалните световни тенденции, да подбират заглавия, които да задоволят съвременния читателски вкус.

В подкрепа на горното твърдение е и фактът, че в предлаганите за добавяне книги почти няма грешки по отношение на годината на издаване – не са постъпвали предложения  за класически произведения, за преиздавани или издавани отдавна заглавия и обикновено коректно са посочвани автор, заглавие, жанр.

След края на конкурса ще стане ясно дали и доколко най-харесваните и четени книги ще съвпаднат с най-продаваните книги през изминалата година. И сега организаторите имат много интересни наблюдения, които ще могат да споделят след приключване на гласуването.

Но издават, че по време на втория етап (11–17 април) ще публикуват в сайта www.vsichkozaknigite.bg шест обзорни статии за книгите финалисти от всяка категория.