page contents Книжен ъгъл: Новите дрехи на „Малкият принц“
Предоставено от Blogger.

Новите дрехи на „Малкият принц“

28.3.16

Борис Стоилов видя по свой начин света на вечната книга

Дни преди 2 април – Международния ден на детската книга, Издателска къща „Хермес“ пуска на пазара луксозно издание на „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери.

Вечната книга, която всяко голямо и малко дете трябва да прочете, излиза на 31 март. Преводът е на Константин Константинов, а илюстрациите на талантливия художник Борис Стоилов.


Борис Стоилов сътрудничи на „Хермес“ от самото създаване на издателството през 1991 година до днес. Резултат от тази съвместна дейност са около хиляда заглавия за възрастни и деца покриващи целия спектър на книгоиздателската дейност - художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, литература за деца.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца, издадени от „Хермес“  в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“; „ Приказки от 1001 нощ“; „ Майстори на приказката“ и др.

За работата си върху книгите от поредицата „Майстори на приказката“ през 2013г. получава националната награда „Константин Константинов“ за илюстратор, която му е присъдена от Министерството на културата и Община Сливен.  С книгите за деца е свързана и работата му за няколко големи чуждестранни издателства – в Румъния, Франция и Канада.