page contents Книжен ъгъл: Боряна, която си отиде...
Предоставено от Blogger.

Боряна, която си отиде...

28.6.16

Надежда Кабакчиева

„Първо ги самоубиваме, след това ги откриваме.“ – Радой Ралин

Преди няколко години едно младо момиче дойде на стаж в издателство „Слънце“. Всички бяхме впечатлени от деликатната ѝ интелигентност и работоспособност. Трябваше да ѝ напомняме да спира да работи и да почива. Усмихваше се учудено, защо прекъсваме така приятните ѝ занимания. Бе затворена в себе си, разговаряше малко. И ние, хората в офиса, пришпорвани от железния график на книгите, като че ли не се помъчихме достатъчно да я опознаем, да достигнем по някакъв начин до сърцето ѝ.

След това се премести да работи в друго издателство. Срещахме се от време на време на панаири на книгата в НДК, където я виждахме все така усмихната и леко притеснителна. И чак след като избра да си отиде, разбрахме, че е писала стихове. Хубави, искрени, талантливи. Събрани в книга, те разкриват мечтите на едно младо момиче, вътрешната ѝ борба със самата себе си и желанието ѝ светът да стане по-добър.

Издадохме нейната стихосбирка и с желание да помогнем и на Анна Яньова, младото момиче, което направи илюстрациите в книгата. Тя продължава своето образование в Хайнанския университет, Китай. Верни на каузата, че младите таланти трябва да се подкрепят, решихме събраните средства от продажбата на книгата на Боряна, да дарим за образованието на Ани.

Изказваме огромна благодарност на всички колеги, които помогнаха да се отпечата стихосбирката. Ако желаете да си я купите, може да го направите чрез поръчка от нашия сайт www.sluntse.com с безплатна доставка за страната или директно от офиса ни на „Площад Славейков“ 11 в София.

Боряна е родена на 14.10.1987 г. в гр. Монтана. Завършва езикова гимназия с немски език в родния си град. В СУ „Св. Кл. Охридски“ защитава бакалавърска степен „Книгоиздаване“, записва магистратура „Кинокритика, кинокултура и виртуална култура“, но не успява да я завърши. Обичаше да чете книги и да пише стихове. Държеше на духовността и етичността у хората. Искаше да направи света по-добър.
Но реши да си отиде от него на 27.02.2014 г.