page contents Книжен ъгъл: Убиец или жертва? „Капан за Пепеляшка“ държи в напрежение до последната страница
Предоставено от Blogger.

Убиец или жертва? „Капан за Пепеляшка“ държи в напрежение до последната страница

21.6.16

Класика от майстора на криминалния жанр Себастиен Жапризо

Една млада жена търси себе си и разследва жестоко престъпление, в което жертвата остава забулена в мистерия до самия край. Историята в романа е напрегната и необяснима чак до финалната страница на книгата. А колкото повече факти и истини разкриват героите, толкова по-трудно се наместват частите от пъзела.

Романът започва като приказка за три малки момичета, отгледани от своята кръстница – богата индустриалка, натрупала парите си от бизнес с обувки. Само една от трите девойки е истинска кръщелница на заможната италианка и естествено ще бъде наследница на богатството ѝ.  Името ѝ е Мишел Изола – Ми.

Един ден Ми се събужда в болницата – цялата е бинтована и има амнезия. Оцеляла е в пожар, в който загива приятелката ѝ и също претендентка за наследството Доменика (До). Лекарите помагат на пострадалото момиче да се сдобие с ново лице и да използва отново обгорелите си ръцете. След изписването от болницата Ми е поверена на грижите на асистентката на своята кръстница Жан Мюрно, която трябва да ѝ помогне да си спомни своето минало и да си върне спомените за живота си преди пожара.


Съвсем скоро обаче Ми започва да се съмнява, че Мюрно не ѝ казва цялата истина. Някои улики дори са толкова съмнителни, че Ми започва да мисли, че тя всъщност е... До. Става ясно, че пожарът е умишлен, а наличието на жертва превръща случилото се в престъпление. Въпросът е, коя е жертвата – Ми или До?
През 2014 г. българските читатели се срещнаха с майсторското перо на френския автор благодарение на бестселърa „Любимецът на жените“ – творба с брилянтно изпипан сюжет, наситен с много напрежение, страст и интриги. Заплетена и вълнуваща е съдбата на героите и в криминалната история „Капан за Пепеляшка“, отличена във Франция с „Голямата награда за криминален роман“.
Себастиен Жапризо майсторски си играе с всички похвати на криминалния жанр и въвлича читателя в една зловеща и объркана история. Необичайното в този роман е, че авторът раздава всички роли на един и същ човек – главната героиня е и разследващият, и свидетелят, и жертвата, и убиецът. Жапризо дори сменя разказвача на историята, за да предаде гледните точки и на Ми, и на До. Подобно на главната героиня, читателят също се люшка в тази несигурност и му е трудно да избере страна, а развръзката се случва чак на последната страница на книгата. 

„Капан за Пепеляшка“ е умело разказана криминална история – сложен, интелектуален и вълнуващ роман, изпълнен с капани и уловки. История, която изисква повече от едно четене, а вторият път е дори по-вълнуващ от първия.

За Себастиен Жапризо

Себастиен Жапризо (1931-2004) пише под псевдоним, който е анаграма на истинското име на автора - Жан Батист Роси. Роденият в Марсилия френски автор, сценарист и режисьор е познат на света и като „френския Греъм Грийн“.

Едва 19-годишен, Себастиен Жапризо става известен на читателите с романа си „Фалстарт“, който, за разлика от последвалите бестселъри, е публикуван с истинското име на автора. Жапризо се изявява и като преводач – превежда на френски език романите на Селинджър.

Първия си криминален роман „Купе за убийци“ Себастиен Жапризо пише на 31-годишна възраст. Книгата се радва на нечуван успех и бързо е адаптирана за голям екран с участието на звездите на френското кино Ив Монтан, Симон Синьоре и Жак Перин.

Следва криминалето „Капан за Пепеляшка“, който печели „Голямата награда за криминален роман“ за 1963 г. През 1966 г. хитовата книга „Жената в колата с очила и пушка“ печели на Жапризо втората голяма френска награда – „Награда на честта“ , а през 1968 г. е отличена с наградата на Асоциацията на писателите на криминални романи във Великобритания за най-добър криминален роман от чуждестранен автор.

„Смъртоносно лято“ е поредният страхотен роман, който също печели награда през 1978 г. и е адаптиран за голям екран с участието на Изабел Аджани. „Най-дългият годеж“ се превръща в международен бестселър и е филмиран от Жан-Пиер Жьоне през 2004 г. Книгата печели наградата „Интералие“.

Всички книги на Себастиен Жапризо са филмирани. Издадени са в Европа, Америка, Япония, Русия. Жапризо е смятан за един от най-популярните в световен мащаб френски писатели.
Първата среща на българските зрители със сценариста Жапризо е през 1970 г. с филма „Пътник в дъжда“, който е прожектиран в България едва година след създаването му. Той разкрива многопластовия подход на Себастиен Жапризо към криминалния жанр, включващ романтика, загадъчност и запомнящи се герои.