page contents Книжен ъгъл: „Стоманена целувка“ дебне парализирания детектив Линкълн Райм
Предоставено от Blogger.

„Стоманена целувка“ дебне парализирания детектив Линкълн Райм

5.7.16

„Ера" представя новия трилър на майстора Джефри Дивър

Амелия Сакс е по петите на заподозрян за убийство в търговски център, пълен с хора. Точно когато е на път да го залови, повреда в един от ескалаторите отнема живота на случаен свидетел. Сакс спира да помогне, а заподозреният се измъква.

Междувременно Линкълн Райм се е оттеглил от полицията, за да преподава и да помага в разследването на частни случаи. Така той се заема да докаже техническата неизправност на ескалатора в съдебното дело, заведено от вдовицата на жертвата.

Не след дълго Сакс и Райм откриват, че случаите, по които работят, са свързани… И че всъщност злополуката в търговския център не е инцидент, а първата атака от серия умишлени престъпления.

Двамата трябва да спрат един от най-трудните си опоненти до този момент – забележителен убиец, който използва уредите и предметите от ежедневието като смъртоносни оръжия. Методите му са находчиви, а той самият изключително изобретателен – което го превръща в един от най-интересните престъпници на Дивър!


Джефри Дивър е един от признатите майстори в криминалния жанр. „Стоманена целувка“ е 12-тата му книга с участието на брилянтния криминолог Линкълн Райм и се нарежда сред най-добрите му романи.

Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите книги е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах. Професионализмът в описваните разследвания в романите му е без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал. Едно от нещата, които поддържат интереса към книгите на Дивър, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети, без да изневерява на стила си.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионните сериали и филмите за големия екран. А и Райм не е детективът-супермен, който спринтира по тъмни улички, за да залови престъпника. Всъщност милиони почитатели признават парализирания детектив за най-оригиналното откритие в жанра.

Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидент в метрото, Линкълн Райм е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи. В апартамента си Райм разполага с лаборатория, а събраните улики се анализират на място.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Амелия Сакс.

Юристът Джефри Дивър предпочел писателския занаят пред скуката на съдебните зали – за радост на многобройните си почитатели.

Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр. Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът”, „Картбланш”, „Твоята сянка”, „Професионалистите”, „Списъкът „Октомври”, „Колекционерът на татуировки”, „С ръка на сърцето”.