page contents Книжен ъгъл: Неизвестният Симеон Радев в 10 тома
Предоставено от Blogger.

Неизвестният Симеон Радев в 10 тома

14.8.16

Петко Тодоров

Роди се голям български писател

Том 6 от „Лица и събития от моето време” на Симеон Радев е със спомените му за периода от 28 юли 1913-а до края на 1914 г. (изд. „Захарий Стоянов”). Тогава е пълномощен министър в Букурещ, а това е началото на неосъществените му дипломатически спомени за 1913-1940 г. Съставителите са добавили части от дипломатическата му кореспонденция, още спомени и статии от разни години.

Гвоздеят в последния 7 том е биографията на Вазов. Двамата се познавали от 1899 г. Тук са и новооткритите писма на Вазов до Радев, които той смятал за изгубени през бомбардировките. И още: портрети на световни политици, пак спомени от разни години и дипломатическа кореспонденция.

С „Македония и Българското възраждане” и „Строителите на съвременна България. Неиздаван ръкопис” стават 9 тома, а с предстоящия „Дипломатическа история на Освобождението на България” – 10.

Припомняме, Държавният архив откри 54 кашона и куфара в апартамента му с ръкописи и документи след кончината на сина му. Тези 10 тома са завършените неизвестни текстове. Медийната тишина около тях е диагноза и социалнопсихологически проблем, не литературен.


Роди се големият български писател Симеон Радев. Шумът не е необходим, даже е противопоказен. Голямата литература е за четене, не за телевизионен панаир.

Остават недостъпни безценната Радева кореспонденция на 6 европейски езици плюс турски и персийски, свързана с проучванията за съчиненията му, документите, вкл. оригинални, набавяни от цяло Българско и цяла Европа...