page contents Книжен ъгъл: „18% сиво“ след 8 години
Предоставено от Blogger.

„18% сиво“ след 8 години

20.9.16

Двайсет и четвъртият тираж излиза в ново, лимитирано издание, което включва непубликувани материали и откъс от бъдещ роман

Осем години минаха от първото излизане на обичания дебютен роман на Захари Карабашлиев, „18% сиво“ (Сиела) – една от малкото книги от български автор, класирана сред първите сто романа на инициативата „Голямото четене“.

Сега двайсет и четвъртият тираж на романа излиза в ново, лимитирано издание, което включва бонус материали и най-дългоочакваната новина от всички – откъс от предстоящия роман на автора, „Свобода“, който ще излезе през 2017 година.

Както е отбелязвано често от критиците – историята на човек, който обхожда Америка с колата си, трудно се описва по кой знае колко оригинален начин. Но тук на сцената излиза Зак, трийсет и няколко годишен български имигрант в Щатите, запратен по случайност на пътешествие – едновременно в настоящето и в миналото, което ще прекоси целия континент, ще преобърне всеки камък, ще разкрие всяка истина.

В много отношения „18% сиво“ е историята на цяло едно поколение – поколение, което взима американската мечта и я превръща в нещо съвсем ново – едновременно тук, сега и там, тогава ¬ независимо къде се намира по света. История за загуба и откриване, за пътешественика и пътя в главата му, за Орфей и Евридика.

Малко след като е изоставен от любовта на живота си – Стела, главният герой на романа Зак поема към Тихуана, Мексико, за да удави мъката в алкохол. Но когато в края на сюрреалистичната и саморазрушителна вечер той се намесва в кървав спор, за да спаси чужд живот, Зак за малко да изгуби своя.


По чудо героят се измъква и забягва с вана на похитителите си… докато не се събужда на следващата сутрин с чудовищен махмурлук, откраднат ван и чувал, натъпкан с марихуана, на задната седалка. Бягайки от собствениците на тревата, от полицията и от собствените си спомени, Зак поема на шеметен road trip през цяла Америка, който го води към края на играта, Ню Йорк, където го очакват най-големите изпитания, както и истината за Стела.

Зад новата минималистична корица на романа (дело на Дамян Дамянов) са събрани допълнителни материали като отпаднала от финалната версия на романа сцена и преписи от бележника на Зак, който героят си е водил по време на събитията в романа. Само в това издание читателите ще могат да прочетат и откъс от следващия роман на Захари Карабашлиев, „Свобода“, който се очаква през 2017 година.