page contents Книжен ъгъл: Страсти и копнежи в „Стъклената кухня“
Предоставено от Blogger.

Страсти и копнежи в „Стъклената кухня“

20.9.16

„Апостроф“ представя романа на Линда Франсис Лий

 „Стъклената кухня“ разказва бурната история на млада жена, корабокруширала на бреговете на Манхатън, която открива, че кухнята – подобно на остров – може да е пристан, стига да има смелостта да се пусне по течението на любовта, да прости и да приеме като свой сложния живот в едно семейство.

Порша Къткарт никога не е изпитвала желание да напуска родното си място. Тя просто мечтае да управлява „Стъклената кухня“ – ресторант, построен от баба ѝ още преди десетилетия. Но след поредица от горчиви разочарования – раздялата със съпруга си и загубата на наследството си, Порша е решена да започне нов живот със сестрите си в Манхатън.

Когато се нанася в стара градска къща в горната част на Уестсайд, тя се запознава с 12-годишната Ариел и нейния наскоро овдовял баща, Гейбриъл – суров мъж, който трябва да се справи с трудната задача да отгледа двете си дъщери сам.

Скоро, едно обещание, което е дала на сестрите си, принуждава Порша да се завърне в света на вълшебната храна и силните емоции, където ѝ се налага да се изправи срещу всичко, от което е бягала. Нищо не е такова, каквото изглежда на повърхността – наяве излизат стари тайни и съперничества, а обещанието за нова любов се надига като шоколад, кипнат със сметана на тих огън.
 
Порша Къткарт и нейните две сестри Корделия и Оливия не са единствените герои на този магичен роман. Линда Франсис Лий вплита в сюжета герои с различни характери, за да придаде пълнота на историята и да разкрие изцяло сложните отношения в семействата. В тази история няма маловажни герои, всички те играят ролите си толкова реалистично, макар и не всеки от тях да е щастлив.

Суровият и мрачен Гейбриъл, който макар и успешен бизнесмен, не може да намери подход към дъщерите си и пропастта между него и децата му придобива застрашителни размери. И неговият антипод – увереният и добре изглеждащ брат Антъни, който е любимец на всички, но единственото, което го интересува са семейните пари, които да обезпечат безкрайните му пътешествия.

Не по-малко интересни са образите на двете дъщери на Гейбриъл – малката, но много интелигентна Ариел, която единствена прави усилия да сплоти семейството и нейната сестра – тийнейджърката Миранда, която е вечно сърдита на баща си и на света. Това е семейството, което някак странно се вмъква в живота на Порша и изцяло променя съдбата ѝ.

„Стъклената кухня“ е роман – обещание. Послание за всички, които чувстват, че са на кръстопът и усещат, че сякаш са загубили себе си. Надежда за тези, които искат отново да вземат живота си в ръце, защото всички ние се нуждаем от малко тласък понякога. Книга за духа, новото начало, компромисите, себеуважението и силата на семейството. Роман за поколение жени и съдбата на сърцата им. Щастливо меню за романтици, което доказва една вечна максима, че любовта минава през ума и стомаха на мъжа.

В този роман има всичко – той е любов, смях, битки, страст и топлина. История за мечти, които не винаги се осмеляваме да имаме, но искаме за задържим и изживеем завинаги. Роман с рецепти за вяра, надежда и любов.

Линда Франсис Лий е родена в Тексас и живее в горната част на Уестсайд, Манхатън. Тя е автор на 21 книги, издадени в 20 държави, а две от нейните най-нови книги се очаква скоро да бъдат филмирани.