page contents Книжен ъгъл: Има ли „Трилъри по женски“?
Предоставено от Blogger.

Има ли „Трилъри по женски“?

11.10.16

Седем разказа с неочакван край от Боряна Дукова

„Трилъри по женски“ (Хермес) са седем разказа със задъхан сюжет и неочакван край, следващи празничния календар на живота ни. Всяка история разплита загадката на едно престъпление. Всяка история неизменно ни среща с модерна млада жена и вълнуващия й свят от болки, страсти и надежди.

Съдбите на героите се преплитат, а част от тях, преследвани от сенките на някои други персонажи, се събират в последния разказ и в новогодишната нощ. Книгата носи духа на дамския психотрилър, в който криволиците на житейските съдби са описани в кинематографичен стил, запазена марка на авторката.

Боряна Дукова е испанистка и преводачка, която стъпва уверено в пътеката на българския криминален жанр и трилър. Автор е на романите „Кървава малага“, „Опасна монета“ и „Разкаянието на Диего“ (Първа награда за криминална книга „Атанас Мандаджиев“ за 2015 г.).

През 2014 г. гостува на испанския фестивал за криминална литература „Семана негра“ в Хихон, където представя българския черен роман от последните двайсет години. Участва дейно в първия уикенд, посветен на литературата за престъпления „София ноар“, проведен през 2016 г. Вярва, че добрата литература се пише във всички жанрове.