page contents Книжен ъгъл: Книжен ъгъл - номер 5 в България!
Предоставено от Blogger.

Книжен ъгъл - номер 5 в България!

7.12.16

Скъпи приятели, благодарение на вашата подкрепа „Книжен ъгъл“ - вашата малка квартална книжарница, се изкачи с едно място нагоре в сравнение с миналата година и вече е на пета позиция в третия национален конкурс „Моята любима книжарница“, с почти двойно повече гласове! Благодарим ви от сърце и продължаваме да работим с любов за вас. Ето крайното класиране:

1. „Приятели“ (ул. „Никола Войводов“ № 9), Враца – 9,8%
2. Книжен център „Гринуич“ (бул. „Витоша“№ 67), София – 9,1%
3. „Елефант“ (ул. „Цар Шишман“ № 31), София – 7,08% 
4. „Нисим“ (бул. „Васил Левски“ № 59), София – 5,35%  
5. „Книжен ъгъл“ (ул. „Оборище“ № 117), София – 4,25%  
6. „Галактика“ (ул. „Атанас Хаджиславчев“ № 10), Павликени – 3, 8%  
7. „Буктрейдинг“ (ул. „Хан Аспарух“ № 49), София – 3.7%    
8. „Сиела букс§мюзик“ (бул. „Витоша“ № 60), София – 3,65%  
9. „Приятели“ (ул. „Градинска“ № 7), Видин – 3,6%     
10. „Вияна“ (ул. „Търговска“ №47), Ловеч – 3,55%   

Организаторите съобщават: Книжарница „Приятели” – Враца е победител в третото издание на националния конкурс „Моята любима книжарница“. За първи път книжарница извън София печели надпреварата.
В съревнованието се включиха 166 книжарници от цялата страна, като в рамките на един месец гласуваха 10102 души, което е с над 1000 читатели повече от миналата година.
Книжарница „Приятели“ – Враца спечели конкурса с 9,8% от гласовете. Миналогодишният победител Книжен център „Гринуич“ – София зае второто място с 9,1% от читателските гласове, а на трето – със 7,08% се нареди книжарница „Елефант“ – София.

Столичани са избрали книжен център „Гринуич“ за своя любима книжарница; фаворитът на читателите от Варна е „Сиела“ (Фестивален и конгресен център). Гласуващите от Пловдив и Бургас са се спрели на „Сиела Букс & мюзик“, а тези от Стара Загора са заложили на книжарница „Приятели“ (бул. „Цар Симеон Велики” 118).
В тазгодишното издание на конкурса 54.37 % от читателските гласове са за книжарници от София, а 45.63 % – за книжарниците от страната. 60.93% от общия вот е даден за независими, а 39.07% – за книжарници, които са част от вериги.
Съотношението между мъже и жени при гласуващите е равно, като по-голямата част от тях са на възраст 25-34 години.
Победителят ще получи специална грамота „Любима книжарница на България” за 2016 г., както и голямата награда – тридневно пътуване за двама до Белград с посещение на Белградския международен панаир на книгата – 2017, осигурена от сдружение „Всичко за книгите”.
Организаторите са подготвили подаръци и за гласувалите в конкурса. Един от тях ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор, a други ще получат поощрителни награди. Печелившите ще бъдат изтеглени на 18 декември по време на Софийския международен панаир на книгата.
Основен партньор на конкурса „Моята любима книжарница” за 2016 г. са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра  „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.