page contents Книжен ъгъл: „Вселената на раменете ми“ – роман за нуждата да бъдеш разбран, обичан и желан
Предоставено от Blogger.

„Вселената на раменете ми“ – роман за нуждата да бъдеш разбран, обичан и желан

9.12.16

„Най-дебелата тийнейджърка в Америка“ и наперен самохвалко, който страда от рядка болест, са самотните герои на Дженифър Нивън

Новата книга на Дженифър Нивън разказва колко е важно да виждаш и да бъдеш видян. И също като „Всички наши места“ това е една много лична и съкровена история. Авторката признава, че романът се е родил от чувствата на страх, мъка и загуба, които самата тя е изпитвала през живота си и от трудностите, през които са преминавали близки на сърцето ѝ хора.

Вдъхновението си Нивън черпи от собствената си история на 13-годишно момиче с наднормено тегло, страдащо от подигравките на останалите, затворило се в себе си след загубата на баща си и гаджето си и спряло да излиза от къщи, защото светът навън е станал прекалено страшен. Но след всички трудности и продължителна изолация тя все пак успява да се завърне сред хората и да намери отново мястото си в света.

„Вселената на раменете ми“ (Ентусиаст, превод Маргарита Терзиева) е по-скоро история за любовта на човек към самия него, отколкото романтична приказка. Този роман ще се хареса на онези читатели, които са осъзнали нуждата да обичат преди всичко себе си и полагат усилия да се научат на това.

Героите в романа са Либи Страут, „най-дебелата тийнейджърка в Америка“ и Джак Маслин – напереният самохвалко, който страда от рядка болест, но пази това в тайна. Един ден Джак и Либи се срещат. Двамата са въвлечени в жестока училищна игра и докато изпълняват наказанието си, с изненада установяват, че колкото повече време прекарват заедно, толкова по-малко самотни се чувстват.

Любимката на милиони тийнейджъри по света Дженифър Нивън не разочарова верните си читатели и им подари нов силен и емоционален роман. Година след дебюта на „Всички наши места“, който само за три месеца след публикуването си се превърна в тотален бестселър и една от най-продаваните книги за 2015 г., младата авторка е готова с нова трогателна история, която вълнува и разтърсва.

И този път Дженифър Нивън предлага на читателите си емоционално четиво, което говори за сериозните проблеми на съвременните тийнейджъри, но както обикновено успява да го прави с лекота и с нужната доза чувство за хумор. Новата книга на популярната авторка поставя темата за това колко е важно да те видят и оценят такъв, какъвто си. „Вселената на раменете ми“ е роман за универсалната нужда на човек да бъде разбран, да бъде желан и обичан.

Почитателите на Дженифър Нивън помнят феноменалния успех на първата ѝ книга „Всички наши места“, която вдъхнови певицата Прея да напише и изпълни песен по историята на Вайълет и Финч. Романът стана основа на красив съвместен проект на „Ентусиаст“ и Монте Мюзик – въздействащо видео с режисьор Бойко Щонов, музикален продуцент Графа и аранжимент на песента – Борислав Бояджиев и Румен Бояджиев-син.

Правата на новия роман на Дженифър Нивън само за няколко месеца са продадени в над 21 страни по света и критиците очакват той да пожъне същия успех като дебютния. Дали „Вселената на раменете ми“ ще вдъхнови музикални или филмови продуценти през новата година предстои да разберем.

„Всички наши места“ е първата книга на Дженифър Нивън, предназначена за  младия читател. Преди това тя има четири романа за възрастни – „Русата американка“, „Да бъдеш Клемънтайн“, „Велва Джийн се учи да лети“ и „Велва Джийн се учи да кара кола“, както и три други книги – „Майсторът на сладоледа“, „Ада Блекджек“ и „Дневниците на Аква Нет“ – спомени от живота й в гимназията.