page contents Книжен ъгъл: Инспектор Карен Пири разгадава стари мистерии
Предоставено от Blogger.

Инспектор Карен Пири разгадава стари мистерии

20.12.16

Тайните на ДНК-анализа помагат в новия роман на Вал Макдърмид „Границите на позволеното”

Рутинен ДНК тест на шофьор, причинил тежка катастрофа, повежда инспектор Карен Пири по следите на убиец, успял да се изплъзне от правосъдието. Всеки път, когато сянката на убиеца започва да придобива по-ясни очертания и отдавнашното разследване е на път да приключи, изненадващ обрат тласка инспектор Пири към началото на пътя, заплетен като истинска ДНК спирала...

Междувременно и друга загадка привлича неудържимо интереса на Карен Пири – съчетанието от опит и усет поражда у нея чувството, че не всичко е наред в един привидно ясен случай на терористичен атентат, станал причина за смъртта на четирима души преди две десетилетия. Изненадващи разкрития свързват взривяването на самолет, приписвано на ИРА, с едно съмнително самоубийство.

Увлекателно четиво с множество обрати, „Границите на позволеното” (Еднорог, превод Боряна Джанабетска) затвърждава славата на Вал Макдърмид като един от най-добрите автори на криминални трилъри, на които читателят винаги може да разчита за поредно смразяващо приключение.

„Вал Макдърмид притежава изключителното умение да поставя читателя в центъра на действието...”Границите на позволеното е” трилър, който не те пуска от първата до последната страница. Шестото чувство ми нашепва, че все още не сме видели най-доброто от инспектор Карен Пири...или поне се надявам да е така.”, пише „Лос Анджелис Таймс“.

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие “Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”.