page contents Книжен ъгъл: Румънецът Е. О. Кировиц написа трилър на английски и предизвика фурор
Предоставено от Blogger.

Румънецът Е. О. Кировиц написа трилър на английски и предизвика фурор

8.1.17

„Книга на огледалата“ е продаден в 38 страни, излиза първо на български

Влиятелният литературен агент Питър Катс е заинтригуван от недовършен ръкопис, озаглавен „Книга на огледалата“. Авторът – Ричард Флин описва спомените си за скандален случай от преди 25 години.

Известен професор е убит в дома си, но убиецът така и не е заловен. Романът е толкова увлекателен, че Катс е твърдо решен да стигне до истината за събитията от онази нощ. Той е убеден, че пълният ръкопис ще разкрие кой е извършителят, но след смъртта на автора не може да открие липсващите страници.

Катс се обръща към известния разследващ журналист Джон Келър да му съдейства в разкриването на загадката. Заинтригуван от историята, Келър се опитва да пресъздаде събитията от нощта на убийството и да издири всички свързани със случая.

Един от тях е полицаят, водил разследването. След като получава тежка диагноза, Рой Фрийман е решен да възобнови разследването. Той се вкопчва в новите разкрития и също тръгва по следите на истината, за да разреши последния случай в живота си.
Но чуждите спомени са опасно оръжие, а точно тези може би е по-добре да останат заровени в миналото.

Продадена в 38 страни, „Книга на огледалата“ предизвика истински фурор в издателския бранш. Това е първа творба на румънския писател Е. О. Кировиц на английски език.
Авторът е подписал с първия британски агент, на когото е представил ръкописа.

Няколко часа след като агентът го разпраща за преглед към издатели от цял свят, получава оферта от Италия. В Германия единадесет издателства наддават, за да получат правата; девет я искат във Франция, шест – в Англия. Отзивите от чуждестранните редактори са бурни. Те определят романа като брилянтен, изключителен и завладяващ.

Малки държави, чиито издатели предпочитат книгите първо да излязат в Англия и САЩ и да добият популярност, също са закупили правата за издаване на книгата, преди тя да бъде публикувана. Българските читатели първи ще могат да се насладят на романа.

Е. О. Кировиц е румънски журналист и писател. На родния си език той е написал редица криминални истории и мистерии. Заминава за Англия след като жена му получава примамливо предложение за работа, а синът му е приет в университет. Кировиц винаги е мечтаел да се издържа само от писане, но в родната му страна това е било невъзможно. След като се установява в Англия той започва да пише на английски. След като за първата му книга на английски се водят яростни наддавания сред издателите, той се надява, че мечтата му ще се сбъдне.