page contents Книжен ъгъл: Да замесим великденските козунаци със „Сезонна кухня“ на Илиян Димитров
Предоставено от Blogger.

Да замесим великденските козунаци със „Сезонна кухня“ на Илиян Димитров

21.3.17

Над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, друга боледува в следствие на преяждане и затлъстяване. Специалистите по хранене създават нови и нови режими и диети, които звезди и самозванци популяризират в социалните мрежи. 

А всъщност част от решението на този иначе толкова сложен проблем е много просто – в приготвянето на храната да се дава предимство на сезонни, локално отглеждани плодове и зеленчуци. 

Как, защо и кои са най-подходящите рецепти, съобразени с вкуса и навиците на българина, разказва кулинарният гуру Илиян Димитров в новата си книга „Сезонна кухня“ (Софтпрес).

В новото издание „Сезонна кухня“ ви очакват над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти. Пролет, лято, есен или зима – собствените ни тела сами подсказват от какви хранителни вещества се нуждаем.

Съставена от Илиян Димитров – кулинар и основател на blogovoditel.com (уникален по рода си кулинарен пътеводител на българските кулинарни блогове), книгата ще ви помогне да се храните по-разнообразно и по-здравословно, като в същото време остава приятелски настроена към семейния бюджет. Допълнителен бонус са специалните празнични менюта, съобразени с българските традиции, обреди и обичаи.

Съвети за вкусни домашни козунаци

• Всички продукти трябва да са топли.
• И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.
• Използвайте качествени продукти и по възможност домашни яйца.
• Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за „събуждане“.
• Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.
• Яйцата трябва да са само леко разбити.

• Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска, и растителна. До 50% от нея се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.
• За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.
• Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.
• Задължително е готовото тесто да удвои обема си при втасването. Това може да отнеме от един до три-четири часа.
• По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците. Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.
• По време на месенето и втасването на козунаците стаята трябва да се поддържа топла и да не изстива.
• Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани в коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.
• След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар.
• Захарта се разтрива предварително с мокри ръце, за да не загаря. Ако козунакът се украсява с ядки, ще е добре също да се намокрят, преди да се поставят.
• За да бухне добре и да бъде пухкав, козунакът се слага в добре загрята фурна на 220°С за 10 мин., а след това температурата се намалява до 180-190°С. Вратичката на фурната не се отваря, но сеГотварски съвети и техники 37 наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.
• За да не прегарят вкусните ни козунаци, в долната част на фурната често се слага съд с гореща вода.
• Тесто с тегло под 1 кг се пече в продължение на 30 минути, 1 кг – 45 минути, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – час и половина.
• Извадете козунака от формата за печене или тавата едва след като е изстинал.

Само допреди двайсетина години България беше класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. Зеленчукопроизводството, без настоящите възможности за внос, задоволяваше нуждите на обществото съобразно специфичните климатични условия на страната и ограниченията на виреещите у нас плодове и зеленчуци. През пролетта се консумираха основно ранните зеленолистни (коприва, лапад, киселец, спанак, лобода), а също и риба, охлюви, миди, раци и др. През лятото царуваха доматите и краставиците, дините и пъпешите, кайсиите, прасковите и смокините. Появяваха се първите ябълки петровки, а рибарите излизаха по реките и кейовете за прясна риба.

Есента бе богата и пъстроцветна – градините бяха пълни с чушки, патладжани, домати. Приготвяха се консерви и туршии, компоти и сладка. Към края на есента се слагаше киселото зеле, а дюлите, гроздето, ябълките, крушите и тиквите изпълваха кухните със сладък аромат.
Зимата по правило принадлежеше на туршиите и кореноплодните, на свинското, на топлите погачи и витите баници.

Сезонността в природата е втъкана и в народните ни обичаи и традиции, всеки празник е съобразен с най-подходящите и свежи храни за съответното време.