page contents Книжен ъгъл: Бретонска сол и интриги: най-личният случай на комисар Дюпен
Предоставено от Blogger.

Бретонска сол и интриги: най-личният случай на комисар Дюпен

21.3.17

„Бретонско злато“ е третият от поредицата „Бретонски афери” на Жан-Люк Баналек

Излезе третият криминален роман на писателя Жан-Люк Баналек (псевдоним на немския издател Йорг Бонг), чийто стил често е сравняван с този на Жорж Сименон и Агата Кристи. Още с появата на първата книга от поредицата – „Бретонски афери“, тя заема второ място сред бестселърите на сп. „Шпигел“.
Правата за книгите са купени в Чехия, Франция, Италия, Полша и Испания. Над 1 милион копия са продадени от първите три книги от поредицата – „Бретонски афери”, „Бретонски прибой” и „Бретонско злато” (Ентусиаст). Успехът на поредицата е толкова голям, че бързо я отвежда към киноиндустрията в Германия, където се снима филм по историята.

В „Бретонско злато“ Баналек не изневерява на безупречния си усет за завладяващи интриги, вплитайки в криминалния сюжет и разнообразна информация за Геранд, историята на солта и увлекателни местни легенди. Резултатът е наситена с напрежение история, която държи читателите нащрек до последната страница.

След пет седмици, прекарани в работа с документация в кабинета му, комисарят Жорж Дюпен получава странна молба от разследващата журналистка Лилу Бревал. Тя го моли да отиде до Бялата страна – огромните солници, простиращи се на полуостров Геранд, и да огледа един конкретен солник. Там според нея са складирани съмнителни сини пластмасови бидони. Макар че комисарят не отговаря за този район, той приема задачата с радост: така ще може да се откъсне за малко от скучната работа на бюро и да се наслади на спокойствието на природата между бушуващия Атлантик и идиличните рекички на Бретан.

Но първите изстрели отекват още с пристигането му, докато комисарят спокойно съзерцава солниците и безуспешно се опитва да открие нещо нередно. Без да знае защо, Жорж Дюпен е станал мишена на невидим убиец и се разминава на косъм от смъртта.

Извън своя район на правомощия, Дюпен може да действа единствено от позицията на помощник на комисарката от местния депертамент Силвен Розе, с която още от началото имат разногласия и едва прикриват професионалната си ревност. Двамата се заемат със случая. Кой се опитва да го убие и защо? Когато и Лилу Бревал изчезва безследно, става ясно, че Бялата страна е колкото живописно, толкова и опасно място, което крие тъмни тайни. Местните власти се нуждаят от помощта на опитния Дюпен, но комисарката Силвен Розе от комисариата в Геранд като че ли не е очарована от идеята.