page contents Книжен ъгъл: „Царицата на нощта” - от бедна уличница до обожавана оперна дива
Предоставено от Blogger.

„Царицата на нощта” - от бедна уличница до обожавана оперна дива

18.6.17

Романът на Алегзандър Чи е възхвала на красотата и музиката, израз на почит към жените с талант, изобретателност, упоритост и изящество – истински бал в тяхна чест

Трима са тези, които знаят тайната ѝ. Единият я е обичал, но я е предал, вторият някога я е притежавал. Най-опасен от всички е третият...

Лилиет Берн, самотно момиче от американските прерии, се озовава сред блясъка на Париж в края на XIX век, след като губи трагично цялото си семейство.

Тя трябва да оцелее във време, когато се рушат империи, сред кръвопролитията на войни и бунтове – като невинна жертва на дворцови интриги и шпионаж, преследвана от любов и омраза, героинята на романа се лута от пъстрия свят на цирка, през манастири и приюти за отритнатите от обществото проститутки, до бляскавия и жесток свят на прочутите парижки куртизанки, за да стигне до салоните на Тюйлери. Лилиет разполага самo с едно оръжие – великолепния си, но крехък глас.

С  множество сюжетни обрати и ярка палитра от исторически личности, превърнали се в герои на творбата, „Царицата на нощта” проследява пътя на Лилиет от бедна уличница до обожавана оперна дива. Необикновената ѝ съдба я среща с Верди и Тургенев, но над нея е  надвиснала тъмна сянка, миналото я преследва и тя трябва да извоюва правото си на свобода и любов, преминавайки през огън и кръв, дори с цената на чуждата смърт.

Романът е в селекцията за „Най-добра книга на 2016” на изданията „Ескуайър”, „Сан Франциско Кроникъл” и „Бостън Глоуб”. Избран за „Най-добра книга на лятото” от вестник „Гардиън”. „Изключително красива и драматична книга, брилянтно изпълнение на пищни сцени.” „Уошингтън Поуст”. „Човек не чете „Царицата на нощта”, а пада в плен на нейното вълшебство. Епичен размах и великолепен език.” Ханя Янагихара, автор на книгата A Little Life.

Алегзандър Чи е автор на романите „Единбург”, с който печели престижната награда, присъждана на обещаващи млади американски писатели Whiting Award, и „Царицата на нощта”. Негови творби са публикувани в New York Times Book Review, Tin House, Slate и други. Бил е преподавател по творческо писане в няколко американски университета, а в момента е редактор на изданието The New Republic. Живее в Ню Йорк, САЩ.