page contents Книжен ъгъл: „Мандухай“ на Таня Кинкел – две силни жени в един непознат свят
Предоставено от Blogger.

„Мандухай“ на Таня Кинкел – две силни жени в един непознат свят

6.6.17

„Исторически роман, който ще влезе в класиката на жанра. Без захар, без патос, разказан интелигентно и трезво, държи в напрежение и навежда на размисъл.“  (Бухкултур, 2014)

Българският, а и европейският книжен пазар е наситен с исторически романи. Търсят се, пишат се, четат се. Исторически събития, крале и кралици, метреси и благородници, съществували или вдъхновени от пожълтелите страници на хрониките, излизат от забвение и осветяват миналото за днешния читател. Миналото на Европа – може би в 99% от случаите. Най-вече на Западна Европа.

А светът не е само Европа и миналото не се е случвало само на нашия континент. Опит да запълни огромната празнина в познанието ни за други, далечни страни прави романът „Мандухай. Великата царица на монголците“ (Емас) на една от най-успешните съвременни авторки на историческа проза в света, Таня Кинкел.

Един роман, почиващ върху няколкогодишни изследвания на писателката, който ни пренася в един непознат, един друг свят – свят на първични страсти, но и на хора с чест и достойнство, свят на непознати за нас междуличностни и семейни взаимоотношения, но и на чисто човешки слабости и чувства.

Средна Азия, XV век. В този мъжки век и в тази доминирана от мъже част на света две жени посягат към властта и стават най-могъщите владетелки на своето време.

Мандухай. Единствената дъщеря на монголски аристократ става втора съпруга на Мандул хан и е принудена да се бори за мястото си с първата му жена. И да търпи омразен мъж. Ала съдбата е на нейна страна и след няколко години брачен живот я оставя вдовица. Мандухай трябва да реши дали да стане покорна съпруга на някой кандидат, или да измисли как да поеме управлението на разпокъсаната империя, което не се полага на жена. За да осъществи своята мечта – обединена Монголия.

Тя избира второто, като за целта се омъжва за седемгодишния пряк наследник на Чингиз хан и става негова регентка. Докато отглежда своя бъдещ съпруг, Мандухай не слиза от коня и не пуска меча години наред, за да изведе народа си до старата слава на Чингиз хан. Но посвещението на великата цел си има своята цена – и тя е голямата любов, останала неосъществена.

Ван. Младата, образована китайка е одобрена да отгледа и възпита престолонаследника на Китай – Ченхуа. В деня на неговото пълнолетие тя трябва да му отдаде своята девственост, правейки го мъж, и да изчезне завинаги от живота му – и от Забранения град. Това е предназначението на императорската гувернантка.

Ала тази участ не е за Ван. Надарена с изключителен ум, тя отглежда не само бъдещия император, но и мъжа на своя живот. Като не му е позволено да я направи съпруга, Ченхуа я издига в своя главна наложница и слага в краката ù империята. Единствената ù равностойна противничка е монголката Мандухай...

Днес Таня Кинкел е едно от големите имена в историческия жанр в световен мащаб. Вече е известна на българските читатели с романа за пламенната „Алиенор. Аквитанската лъвица“ (изд. „Емас“, 2015). Биографията ù не предлага сензации и драматични обрати, напротив – срещаме една обикновена, но целенасочена и последователна в своя творчески път жена. Което, свързано с талант, е нейната рецепта на успеха.

Родена през 1969 г., тя написва първия си роман на 10-годишна възраст, а на 20 – вече студентка по германистика и театрознание – издава първия си роман. Следват награди, покани, участия във форуми... И 19 книги до днес.