page contents Книжен ъгъл: Със страсти и предателства завършва сагата „Ейглетиерови“
Предоставено от Blogger.

Със страсти и предателства завършва сагата „Ейглетиерови“

27.6.17

„Вълнения“ е последният роман от трилогията на Анри Троая

Те са богати, красиви, умни и властни. Животът им изглежда съвършен. Но под повърхността се крият хора като всички останали – разкъсвани от страсти, съмнения, любов, лъжи и предателства. Te са семейство Ейглетиер. С драматичния роман „Вълнения“ (Ентусиаст, превод Никола Шивачев) френският писател Анри Троая приключва сагата, посветена на вълнуващата фамилия.

Троая е определян като един от най-добрите съвременни писатели, отличаващи се с неподражаем стил и остър език, а произведенията му незабавно се превръщат в класика. Още с излизането си творбите му предизвикват революция във френските литературни кръгове в средата на миналия век.

Лев Асланович Тарасов, както е истинското име на родения в Русия писател, прави дисекция на френското общество и сваля маските на прочутата парижка буржоазия. Той излага на показ цялата досада и лицемерие на най-консервативните прослойки, живеещи в лъскавите квартали на столицата.

Този мотив е в основата на сагата за богатото френско семейство Ейглетиер. Началото на поредицата Анри Троая поставя през 1965 г. Първата книга предизвиква небивал успех не само на запад, но и в България, където е публикувана три години по-късно. Историята продължава да бъде актуална и днес, защото проблемите за гордостта и човешкото себелюбие остават непреходни.

Както първите книги от трилогията – „Семейство Ейглетиер“ и „Гладът на лъвчетата“ – „Вълнения“ е написана в най-добрите традиции на френската литература. Романът може да бъде определен като психологическа семейна драма.

В третата част от поредицата Жан-Марк Ейглетиер прекратява връзката със своята мащеха Карол, но това не е достатъчно, за да се възстанови мирът в семейството. Дълбоко наранен от предателството на сина си, главата на фамилията Филип вече не иска да го вижда. Нещо повече, Филип е готов да падне на колене, само и само да си върне невярната съпруга. Тя, от своя страна, му връща жестоко за всичките му изневери.

И потънал в своята егоистична битка, Филип забравя дори собствените си деца. Той не се интересува, че Даниел, който се жени на 19 години и става баща, живее при семейството на жена си; нехае за абсурдната ситуация, в която се оказва дъщеря му Франсоаз, разкъсвана между любовта си към циничния си съпруг Александър Козлов и към неговия незаконен син – чаровния Никола; нито че Жан-Марк планира да се омъжи за снобката Валери от страх, че не може да се справи сам с живота си.


Умората, която идва неизбежно с годините, „вълчият“ апетит на младостта, обсесията от смъртта, предизвикателствата на съвременния живот, предсмъртните стонове на една остаряла социална система, пълна със „загнили места“ – това са темите, преплетени във „Вълнения“. Книгата ще провокира и предизвика читателите, а привържениците на неподправения стил на Троая няма да останат разочаровани.

Анри Троая е френски писател, романист и брилянтен биограф, който е роден в Русия през 1911 г. По време на Болшевишката революция напуска семейството си, а през 1920 г. отива да живее в Париж. Още на 24-годишна възраст получава първия си литературен приз, а през 1959 г. е избран за академик във Френската академия.

Написал е над 100 биографии на едни от най-известните личности  от руската история и култура като Пушкин, Гогол, Распутин и др.  Много от книгите му са издадени и на български език. Първият му роман излиза през далечната 1935 г., а поредицата за семейство Ейглетиер започва да пише през 1965 г. Умира през 2007 г. на 95-годишна възраст в Париж.