page contents Книжен ъгъл: „Разказано на водата“ - новият психологически трилър на Паула Хоукинс
Предоставено от Blogger.

„Разказано на водата“ - новият психологически трилър на Паула Хоукинс

21.11.17

Излиза чаканият с нетърпение втори роман от авторката на „Момичето от влака“

Тялото на самотна майка е открито на дъното на езеро в провинциално английско градче. Заключението на полицията е самоубийство. По-рано през лятото същата участ е сполетяла и младо момиче. Това не са първите жени, които намират смъртта си в тъмните студени води.

Едно петнайсетгодишно момиче остава без родители и без приятели. Единственият му близък човек е сестрата на майка му. Тя е принудена да се върне на място, от което отчаяно се е опитвала да избяга. Скована е от страх – от отдавна погребаните спомени, от Мил Хаус, от осъзнаването, че сестра ѝ никога не би скочила по собствено желание. И най-вече от мястото, наречено „Езерото на удавниците“...

Две години след като хитовият роман „Момичето от влака“ завладя публиката по света с над 18 милиона продадени книги, Паула Хоукинс се завръща с нов психологически трилър. Романът „Разказано на водата“(Ентусиаст, превод Маргарита Терзиева ) достига до българските читатели само няколко месеца след световната си премиера. Още с излизането си през май 2017 г. книгата оглави престижната класация за най-продавани заглавия на вестник „New York Times“ и остана на върха в продължение на седмици.

С „Разказано на водата“ писателката не изневерява на провокиращия си стил и разбирането на човешките страхове и инстинкти. Тя отново приковава вниманието с интригуващ и заплетен сюжет, който се фокусира върху разбитите надежди и унищожителната сила на миналото.

Действието на романа се развива в малко британско градче, в което досегашното измамно спокойствие отстъпва пред страха, а дълбоко заровени тайни започват да излизат наяве.
„Има нещо завладяващо в историите, които си разказваме, в начина, по който гласовете и истините могат да бъдат скрити съзнателно или несъзнателно, спомени могат да бъдат измити, а цяла история – потопена и забравена“, споделя Хоукинс.

„USA Today“ сравнява „Разказано на водата“ с мрачния стил на Хичкок, а „Kirkus Reviews“ определя книгата като истински триумф. Новият трилър на Хоукинс изгражда един ужасяващ свят на загадки и мистерии, а напрежението нараства до последната страница.

Поради успеха на филмовата адаптация по „Момичето от влака“, която спечели 173 милиона долара и номинацията за най-добра главна женска роля на Емили Блънт от Британската филмова академия, компанията „Dream Works Pictures“ вече е закупила правата за екранизация и на „Разказано на водата“. Лентата ще бъде продуцирана от Марк Плат – продуцента на „Ла Ла Ленд“, и от самата Паула Хоукинс, която ще бъде и сценарист.

Преди да стане писателка Паула Хоукинс работи петнайсет години като журналистка. Родена е и израснала в Хараре, Зимбабве (Южна Африка). През 1989 г., когато Хоукинс е на 17 години,  се мести със семейството си в Лондон, където живее и до днес. Няколко години по-късно родителите ѝ се връщат в Зимбабве, но тя решава да остане в Англия. Завършва икономика, политика и философия в Оксфорд. Започва да работи като се бизнес репортер за The Times. Авторка е на книгата „Богинята на парите“, в която дава финансови съвети на жените. „Момичето от влака“ е първият ѝ роман, който е издаден на повече от трийсет езика и за кратко време се превръща в бестселър.