page contents Книжен ъгъл: Кой ни обяви за държава на духа
Предоставено от Blogger.

Кой ни обяви за държава на духа

20.5.18

Петко Тодоров

Вдигнахме му паметник в Обеля

„Интелигентът губи интелектуалната си свобода и престава да бъде интелигент, когато е принуден да следва сляпо догмите на някакво учение. Губи я дори когато от упорство отказва да преразгледа собствения си мироглед или възгледите, които си е изградил.

Наред с това човек, който не уважава интелектуалната свобода на другите и ги преследва за убежденията им, не може да се смята за интелигент” – Дмитрий Лихачов в „Руската интелигенция”, а текстът е от „Руската култура” (изд. „Изток-Запад”, превод Мария Петкова).

Руската, но и универсалният смисъл на интелигенцията. Лихачов е орисан да осмисля универсалността успоредно на руското. Тя доминира в текстове като „Екология на културата” – въведено от него понятие. В Русия интелигенцията има особена функция – „по силата на историческите обстоятелства”.

Но само руско ли е: „Враг на съвестта е чувството, обединяващо хората в стадо – стадното начало. Интелигентите, присъединили се към стадото, губят интелигентността си и образованието им става безполезно – преди всичко безполезно за тях самите като личности”.

Академик Лихачов е комай най-едрият чужд хуманитар, свързан максимално с България. „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”, пише на паметника му.

Откриха го през 2016 г. в Обеля. Някой да е чул? А той е превъзходен фураж за антикомунистическа пропаганда, но нашенският неолиберален доктринер като чуе „Русия” и се хваща за кобура...

Лихачов в Обеля, Лучников – в центъра на София. Гътнахме бюста на руския шпионин Владимир Заимов, вдигнахме на английския шпионин Г. М. Димитров. Толкова за  оперетата „Паметници”. Иначе тя е подвластна на законите за интелигентността. Защото „паметник” идва от „памет” и отива при „памет”.

Заветът на Лихачов си заслужава: „Бъдете Колумбовци – откривайте добрите книги сред океана от незначителни”.