page contents Книжен ъгъл: Джакомо Казанова отвъд съблазнителя
Предоставено от Blogger.

Джакомо Казанова отвъд съблазнителя

24.6.18

В „Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ на Матео Струкул

Венеция, 1755 г. Крехкото равновесие, на което Републиката се крепи – все по-близо до упадък, рискува да рухне. Сред каналите, потопени в мъгла и патрицианските дворци с ослепителна красота, Венеция от XVIII век никога не е била толкова съблазнителна и безмилостна.

Матео Струкул майсторски обединява приключенския разказ с любовните интриги чрез вълнуващо преплитане на историческа достоверност и въображение и създава изключителна атмосфера, богато подплатена с емблематични за времето личности.

Джакомо Казанова току-що се е завърнал в града, а графиня фон Щайнберг му отправя дръзко предизвикателство: ако успее да съблазни дъщерята на един от най-влиятелните хора в града, тогава самата графиня ще бъде негова.

Казанова приема, убеден в успеха си с очарователната Франческа Еридзо. След поредица от зловещи машинации и интриги Джакомо заподозира, че събитията са плод на пъклен заговор и той е само пешка в сложна игра между шпиони на Венеция и Австрийската империя.

Дали най-прочутият любовник ще постигне целта си, или този път ще падне в собствената си мрежа...?

„Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ (Ера) ни потапя в живота на един от най-харизматичните персонажи за всички времена, очаровал целия свят. Помни се най-вече като авантюрист и класическа икона на съблазнител и либертарианец.

В книгата на Матео Струкул обаче откриваме още много други негови качества, или както самият автор казва: „Моят Казанова се ражда от желанието да възстановя целостта на тази личност, една от най-интересните, съществували в световен мащаб. Животът му не е бил безпроблемен, но въпреки това той е бил  пътешественик, поклонник на изкуствата, юрист, бунтар, ловък фехтовчик, талантлив цигулар, уважавал е традиции и нрави, различни от неговите. Разбира се, бил е съблазнител. Но това е само един аспект от личността му.“

Матео Струкул е популярен италиански писател, доктор по Европейско договорно право и носител на множество престижни литературни награди. През 2017 г. печели наградата „Банкарела“ за книгата си „Медичите: една династия на власт“, първата от тетралогия исторически романи, която оглавява класациите в Италия, Германия и Испания.