page contents Книжен ъгъл: Защо да четем Чомски
Предоставено от Blogger.

Защо да четем Чомски

1.7.18

Петко Тодоров

Той осмисля и глобалните недоволства

„ООН може да действа само дотам, където позволят най-големите сили. Тя не е независима организация. Тъй че когато питаме „Може ли ООН да направи нещо?”, всъщност питаме „Ще позволят ли Съединените щати да се направи нещо?” – американецът Ноам Чомски в „Глобални недоволства” (изд. „Бард”, превод Валерий Русинов).

Дванайсет интервюта на Дейвид Барсамян с Чомски с акценти върху планетарни проблеми. Но с неизбежните американски социални болежки, а тук и с някои интимни откровения на интервюирания.

Може да го харесваме, може и не, но той е върхът на интелектуалната еманципация. В Европа такъв комай няма след Сартр. Или просто липсва подходяща акустика. Окупиралите Уолстрийт попитаха Чомски „Сега какво да правим?” Няма как да сбъркаме критицизма му към американската политика с нихилизъм. Отделен въпрос е дали нихилизмът е познат на американците. Неговият критицизъм, четен под определен ъгъл, може да е и патриотизъм.

Респектира огромното количество информация, върху която осмисля и обобщава.
Сирийският проблем е решим единствено през преговори между всички без ИДИЛ, но задължително с Асад. Ликвидираната евентуално „ИДИЛ ще бъде заменена от нещо по-лошо”...

„Като погледнем напред към ефектите от климатичната промяна: десетки милиони хора ще трябва да бягат от Бангладеш. Къде ще отидат те? И това е само началото на историята за бежанците поради климата”... По-доброто общество? – „То би било преди всичко общество, в което решенията са в ръцете на информирана и ангажирана общественост. Това е предусловие, за да бъдете разумен и рационален в избора си. Колкото до институциите, това би означавало, че работниците биха притежавали и ръководили фабриките, общините биха били под контрола на общността, институциите биха били под обществен контрол. Взаимодействието между доброволни асоциации би довело до по-широко взимане на решения, все от представители, които са под пряк контрол отдолу и субект на незабавно отзоваване”.

Чомски е почти на 90. Да го четем, докато го има.