page contents Книжен ъгъл: Котешки подвизи и смразяващи кръвта престъпления
Предоставено от Blogger.

Котешки подвизи и смразяващи кръвта престъпления

2.7.18

„Не е препоръчително да се обиждат котки“ на Елена Михалкова е идеалната лятна криминална история

Обичате ли котки? А заплетени криминални истории, които са пълни с изненадващи обрати и имат неочакван финал? Ако отговорът и на двата въпроса е да, то дебютният за българския пазар роман на Елена Михалкова „Не е препоръчително да се обиждат котки“ (Еднорог) е точно за вас.

Казват, че котката носи късмет в дома. Но раираното коте, спасено от младата фотографка Светлана, като че ли не е чувало за това. Благообразната, трогателна животинка скоро се превръща в неблагонадеждния котарак Тихон, чийто разбойнически нрав въвлича Светлана в поредица злополуки, загадъчни събития, а накрая и в ужасно убийство. И не е само това – престъпникът започва да преследва младото момиче, което вероятно знае нещо уличаващо, макар само да не съзнава какво.

Посегателствата над живота на Светлана следват едно след друго. Ще успеят ли младата фотографка и верният ѝ приятел от детинство да разобличат убиеца, преди да нанесе нов удар? Какво крият актьорите от една популярна театрална трупа? Кой е забил нож в гърба на техния драматург?

Убиецът е лукав, но е пропуснал да отбележи едно: Не е препоръчително да се обиждат котки.

Елена Михалкова е една от най-популярните съвременни руски авторки на криминални романи. Юрист по образование и следовател по професия, нейната писателска кариера започва съвсем случайно. Тя създава първата си детективска история като отговор на предизвикателството на своя съпруг, също следовател, че няма да успее да измисли история, в която той да не познае кой е убиецът.

Част от книгите на Елена Михалкова са успешно екранизирани в Русия, а броят на почитателите ѝ нараства с всеки нов роман.