page contents Книжен ъгъл: Връхлита ни „Слънчева буря“ на Оса Ларшон
Предоставено от Blogger.

Връхлита ни „Слънчева буря“ на Оса Ларшон

23.7.18

Полярна нощ в далечния шведски Север. Оскверненото тяло на млад пастор лежи върху пода на църквата, която сам е основал. А в черното небе над малкия град висят яркоцветните спирали на Северното сияние... „Биде вечер, биде утро, ден първи.“

Смразяващо начало на смразяващ роман, първият на известната днес Оса Ларшон, който ѝ донася престижната награда на Шведската академия на криминалните автори за литературен дебют и я превръща в международна литературна сензация.

За първи път на български излиза „Слънчева буря“ от шведската авторка, чиито книги вече са преведени на повече от 20 езика.. Със „Слънчева буря“ (Емас, превод Радослав Папазов) се поставя началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон.

Полярна нощ в далечния шведски Север. Оскверненото тяло на млад пастор лежи върху пода на църквата, която сам е основал. А в черното небе над малкия град висят яркоцветните спирали на Северното сияние...

Сана Страндгорд, сестрата на харизматичния евангелистки пастор, има злощастието да го открие и бързо попада на челното място в списъка със заподозрени на нетърпеливите да разрешат случая разследващи. Убитият е бил значима личност в Коруна, изградил от основи внушителната църква и привлякъл множество последователи... или членове на култ?

Отчаяна и лабилна, Сана търси помощ от отчуждената си приятелка Ребека Мартинсон – вече успешна адвокатка в голяма кантора в Стокхолм. Макар и неохотно, Ребека се съгласява да се завърне в Коруна, градчето, което позорно е напуснала преди години, и да започне собствено разследване. Ала бързо разбира, че сенките на миналото не са се разсеяли.

Заварва стена от нежелание за съдействие, сякаш са раздадени инструкции, едва функциониращата Сана не е от кой знае каква помощ, а главният прокурор по случая е движен от задкулисни политики. Обземат я старата вина и негодувание... Единствен лъч светлина е решителната полицайка, впрегнала вродения си нюх в търсене на истината.

Дали обвиненията срещу Сана са напълно безпочвени? Или харизмата на брат ѝ е накарала някой негов последовател да престъпи границата между уважение и обсесия? Ребека трябва да се впусне в плетеница от алчност и заблуди, търсейки истинския убиец на мъжа, на когото се е възхищавала, за да стигне до прозрението, че едва ли някога го е познавала. Убиец със зловещ, неочакван мотив...