page contents Книжен ъгъл: Истинската история на принцеса Даяна от първо лице
Предоставено от Blogger.

Истинската история на принцеса Даяна от първо лице

28.8.18


„Ентусиаст“ представя преработено и обновено издание на първата биография на принцесата, допълнено с ексклузивни материали от личния ѝ архив


Когато „Даяна. Нейната истинска история“ е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.

В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, издателство „Ентусиаст“ публикува преработено и допълнено издание на „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ (превод Николина Тенекеджиева).

В него журналистът и писател Андрю Мортън представя изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Те предлагат един различен поглед върху преживяванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца.

Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след трагичната ѝ смърт. Техният необикновен процес на сътрудничество дава възможност на Даяна да опише живота си от първо лице.

Никога преди изданието представител на кралското семейство от такава величина не е говорил толкова сурово и директно – за родителите си и травмата след раздялата им, за „връзката“ си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс „Обичам те“, а той отговаря студено „Каквото и да значи любовта“, за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите си.

Ако в първата част на книгата читателите имат възможността да се докоснат до думите на принцесата, неподправени и до болка откровени, във втората те откриват един различен поглед за феномена Даяна. Там с неподправения си стил Андрю Мортън прави дисекция на живота на легендата и разказва историята ѝ такава, каквато е в действителност.

„Тази книга е прецедент в историята на кралската журналистика“, споделя редакторът Андрю Нийл. А след прочетеното бившият прессекретар на Кралицата Дики Арбитър заявява, че „ако Даяна се беше родила през Средновековието, щеше да бъде обезглавена“.

Вестник „The Sunday Times“ определя книгата като „невероятна“, „пълна с прозрения за живота на Даяна... Лична, искрена и шокираща на места“. A „Daily Telegraph“ пише: „Откровен, завладяващ и малко плашещ портрет на „последната икона на двайсети век“.

Икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори 21 години след онази ужасяваща нощ в Париж. Нея вече я няма, но тя със сигурност не е забравена. „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е най-близкото до автобиография на „принцесата на народа“, което бихме могли да получим.

Андрю Мортън е един от най-известните биографи в света, особено що се отнася до съвременните звезди и кралските особи. Сензационното издание от 1992 г. „Даяна. Нейната истинска история“, написано с тайното съдействие на принцесата на Уелс, за пръв път разкрива конфликтния ѝ живот зад стените на Двореца. След него, Мортън пише още няколко хитови биографии: на Моника Люински, Мадона, семейство Бекъм, Том Крус, Анджелина Джоли, херцога и херцогинята на Кеймбридж. Носител е на многобройни награди и разделя времето си между Лондон и Лос Анджелис.