page contents Книжен ъгъл: „Котката на Сократ” или 1000 духовни предизвикателства от майстора на афоризма Венцеслав Константинов
Предоставено от Blogger.

„Котката на Сократ” или 1000 духовни предизвикателства от майстора на афоризма Венцеслав Константинов

25.9.18

Какво са познанието и заблудата, характерът и личността, любовта и омразата, литературата и изкуството, Животът и Смъртта?

„Котката на Сократ” (Колибри) предлага на любознателния читател 1000 духовни предизвикателства от майстора на афоризма и мъдролюбието Венцеслав Константинов.

В тази книга, изтръгната от подмолите на мисълта, ще намерите избистрени отговори... и някои неразрешими въпроси. Тя ще ви припомни думите на Ницше: „Трябва да носиш хаос в гърдите си, за да родиш танцуваща звезда.”

Не се смей на младежките си грешки – няма да ги повториш.

Преводът е като жена – може да е верен, хубав, но без обаяние.

Има една причина да заживееш с някого и много – да се разделите.

Непоклатимият човек е паметник на самия себе си.

Живописта вае пространството – музиката вае времето.

Всяко време има своето безвремие.

Остроумието е начин да кажеш истината, без да я назовеш.

Aко си влюбен в себе си, надявай се да е взаимнo!

Живописта вае пространството –- музиката вае времето.

Камъкът е натрупано безмълвие.

Венцеслав Константинов (1940) има удивителни есета и размишления в творческата си биография, събрани в книгите „Писатели за творчеството” (2007), „Флейтата на съня”, литературни етюди (2010), „Гоблен, извезан с дяволски опашки”, есета (2011), „Тайният живот на дъжда”, афоризми (2012), „Немски литературни простори”, есета (2014), „Смехът на совата”, афоризми (2014), „От Танхойзер до Шумахер”, есета (2016). Той е автор и на антологията „Великите немски поети от ХІІ до ХХ век” (2012), стихосбирката „Невидимите сигурни неща” (2013) и „Подковаване на скакалец. Роман в спомени” (2017).