page contents Книжен ъгъл: Започват шеметните приключения на наемника Ричард Шарп в Южна Индия
Предоставено от Blogger.

Започват шеметните приключения на наемника Ричард Шарп в Южна Индия

25.9.18

„Тигърът на Шарп“ е първият роман в историческата поредица на Бърнард Корнуел

През 1798–1799) се разиграва последният конфликт от четирите войни в Южна Индия между кралството Майсор и Британската източноиндийска компания под управлението на Артър Уелсли (бъдещият херцог Уелингтън).

В отбраната на своята столица Серингапатам загива майсорският владетел Типу султан. В резултат на войната британците поемат непряко управление над Майсор, възстановявайки династията Уодеяр на майсорския трон. В редиците на британската армия крачи редник Шарп.

Историята в „Тигърът на Шарп“ (Унискорп, превод Светлана Дичева) се фокусира върху шеметните приключения на порочния и слабо образован, но смел и дързък наемник Ричард (Дик) Шарп и неговите непрестанни конфликти със своя неприятен пряк командващ сержант Хейксуил.

Този Бонд на своето време формира ядрото на фантастичното описание на падането на Типу султан в неговата цитадела Серингапатам през април/май 1799 г.  Когато по подлия план на сержант Хейксуил му присъждат бичуване пред строя с 2000 камшика, което си е сигурна смърт, у Шарп окончателно се затвърждава решението за бягство.

Генералите обаче имат други планове за съобразителния войник – те организират „дезертирането“ на Шарп и лейтенант Лоуфорд в столицата на противника. И започват истинските приключения…

Откровен и възможно най-достоверен исторически, Корнуел е верен на фактите, но доза романтика прави романа някак по-приятен и омекотява баталните сцени и срещите с верните до смърт на султана джети – неговите екзекутори. Следват описания на несметно богатство и всеотдайно мъжество, блестят скъпоценности:

„Носеше рубини на тюрбана си, гривни, инкрустирани с диаманти, на ръцете, синият му пояс беше обшит с перли, а от него висеше ножница, покрита със сапфири, в която беше втъкната сабя със златна дръжка във формата на озъбен тигър.“
 … и ехтят нечовешки викове:

Той се биеше като обладан от демони, стъпваше върху трупове и се хлъзгаше по кръвта им, докато водеше битката надолу по стената. Хората му ревяха заедно с него. Те бяха завладени от неговата лудост.“
Успехът в мисията ще издигне Шарп в чин „Сержант“, а провалът ще го хвърли на тигрите канибали – огромни зверове с жълти очи и ужасни зъби, символ на управлението на Типу султан.

Но героят е дошъл да побеждава:
„Шарп тръгна към животното. Погледът му все още беше фиксиран в очите на тигъра. Той се надяваше гигантската котка да не мърда и да умре елегантно. Десет крачки. Тигърът стоеше неподвижен и го наблюдаваше. Пот се стичаше в очите на Шарп и ги подлютяваше, а от тежестта на пистолета ръката му потрепваше. Направи го сега, каза си той, направи го сега. Натисни спусъка, убий проклетия звяр и си обирай крушите, дявол те взел. Очите му лютяха от потта и той премигна. Тигърът беше замръзнал като сфинкс.
Осем крачки. Той усети миризмата на животното, видя разтворените нокти върху камъка и блясъка в очите му. Седем крачки. Достатъчно близко, помисли си той и изпъна ръка, за да подравни архаичния мерник на пистолета. Тогава тигърът скочи. Той се откъсна от земята така бързо, че почти беше върху Шарп, преди той изобщо да разбере, че животното се е помръднало. В полезрението му се мярнаха огромните, широко разперени нокти, изкарани максимално от меките им подложки, жълтите зъби в ръмжащата уста и той не осъзна, че крещи. Не осъзна, че е дръпнал спусъка, не така плавно, както беше планирал, а с отчаяно, паническо движение. Той инстинктивно се хвърли на земята и се сви на топка, така че скокът на тигъра да мине над главата му. Лоуфорд ахна. Пистолетният изстрел проехтя изключително силно в затвореното пространство на тъмницата, която се изпълни с мирис на сяра от барутния дим. Хейксуил беше приклекнал в ъгъла на килията си и не смееше да погледне, докато Маккендлис мърдаше устни в мълчалива молитва. Шарп, притиснал се към пода, очакваше смъртоносния удар на ноктите. Но тигърът умираше. Куршумът го беше улучил в гръкляна.“

Бърнард Уигинс Корнуел е роден на 23 февруари 1944 г. в Лондон, Англия. Учи теология в Университета в Лондон. След дипломирането си работи като учител. Три пъти се опитва да постъпи в Британските въоръжени сили, но е отхвърлен заради късогледство. Мотивиран от необходимостта да се издържа чрез писане, започва изключително популярната историческа поредица за редник Шарп. Името на героя си взема от името на едноименния ръгбист. Серията бързо става много популярна и Корнуел я развива в продължение на 20 години. След излизането на 8 романа тя е предпочетена за екранизиране. Автор е на над 50 исторически романа, които са преведени на много езици и са издадени в над 20 милиона екземпляра.
През юни 2006 г. Бърнард Корнуел е произведен в офицер на Ордена на Британската империя по случай 80-тия рожден ден на кралицата за своя принос в литературата