page contents Книжен ъгъл: „Совата“ на Самюел Бьорк е Птица на смъртта
Предоставено от Blogger.

„Совата“ на Самюел Бьорк е Птица на смъртта

30.10.18

От автора на бестселъра „Пътувам сама“, преведен на повече от 30 езика

„Совата“ последва криминалния дебют на норвежеца Самюел Бьорк „Пътувам сама“ и отново пренася милионите си читатели в мрачния, атмосферен свят на Холгер Мунк и Миа Крюгер. Номинирана е за Наградата на норвежките книготърговци и получава нидерландската награда „Хебан“ за най-добър трилър на годината.

Интелигентно поднесен, заплетен и проницателен, романът „Совата“ (ЕМАС, превод Мария Стоева) ни потапя още по-дълбоко в живота на вече познатите герои, които се борят не само с разкриването на сложен случай, но и със собствените си демони...

17-годишно момиче е изчезнало от пансиона, който е споделяла с други тийнейджъри в неравностойно положение. Но съвсем скоро я откриват – убита по особено жесток начин – и по всичко изглежда, че смъртта ѝ е част от зловещ ритуал.

Следователите от Отдел „Убийства“ са видели какво ли не, но гледката на горската поляна ги втрещява: изнемощялото голо тяло е положено върху пера от сова, разпръснати под формата на пентаграма, разположението на ръцете определено не е случайно, коленете и дланите са в рани, а в устата е затъкнато цвете.

Но какви са мотивите на убиеца? Покана за разговор или ритуално убийство? Дело на луд или закодиран знак? Около тези версии се въртят Холгер Мунк и Миа Крюгер, но следи няма, свидетели - още по-малко, всеки опит за психологически портрет на убиеца удря на камък.

А брилянтната следователка Миа Крюгер все още е обзета от мисли за самоубийство, подхранвани от притегателната сила на хапчетата и алкохола, и впускането в ужасяващото разследване я приближава все повече към пропастта. Миа не може да се освободи от хватката на спомена за сестра си, която преди десетилетие губи живота си в битката с наркотиците. Но какво всъщност се е случило със Сигри?

Така детайлното местопрестъпление обаче не дава никаква информация на следователите, всички посоки водят до задънени улици, докато внезапно неизвестен на инспектора хакер предава по таен път клип от Даркнет. В потресаващите кадри с борещото се за живота си момиче се забелязва и фигурата на убиеца - мъж, покрит с пера на сова. Птицата на смъртта...
   
Междувременно дъщерята на Мунк, Мириам, е насред екзистенциална криза. Разтърсват я съмнения дали е направила правилните избори – да бъде вярната половинка на лекар работохолик и вечно нагърбената с отговорности майка. Къде отидоха страстта, политическата ангажираност от младостта ѝ? В своята несигурност тя допуска в живота си млад мъж, чиито идеали я увличат, но връзката им ще я отведе на пътя на много болен ум...