page contents Книжен ъгъл: Сара Вон изследва границите на мълчанието и страха в „Анатомията на един скандал“
Предоставено от Blogger.

Сара Вон изследва границите на мълчанието и страха в „Анатомията на един скандал“

30.10.18

„Ентусиаст“ издава за първи път на български език световния бестселър, посветен на проблема за насилието над жени

Популярната британска писателка Сара Вон прави своя дебют у нас със световния бестселър „Анатомия на един скандал“ (Ентусиаст, превод Цветана Генчева). Романът, преведен на над 14 езика, насочва вниманието върху актуални теми като насилието над жените, потискането на истината, злоупотребата с власт и заблудата, че можеш истински да познаваш човека до себе си.

„Анатомия на един скандал“ излиза за първи във Великобритания в разгара на кампаниите „Me too“ и „Time’s up“, а у нас идва след дебатите около Истанбулската конвенция, след поредните случаи, в които ставаме свидетели на посегателство над жени. Ето защо книгата носи важно социално послание, отправено към хората и най-вече към жените, жертви на тормоз – физически, сексуален, психически, емоционален, тормоз в семейството, на работното място, в любовта.

Чрез историята на едно семейство, което живее зад паравана на щастливия и хармоничен брак, Сара Вон изследва границите на мълчанието, на страха, на срама, на чувството за вина и на това какво е готова да потисне една жена в името на идеалния си брак. Софи, главната героиня в романа, се опитва на всяка цена да докаже невинността на своя съпруг Джеймс, обвинен в ужасно престъпление. Същият Джеймс, когото обществото познава като грижовен баща, обаятелен мъж и успял политик.

Кейт е прокурорът, който изправя Джеймс пред съда. Тя е опитен професионалист и е наясно, че в правото понякога печели не истината, а по-добрите аргументи. Но въпреки това не спира да търси справедливост. Кейт знае, че Джеймс е виновен и е готова на всичко, за да го накара да си плати за престъпленията.

Никой, дори Кейт, не е в състояние да проумее какво се случва между мъжа и жената, когато останат сами – сами в леглото, сами в топлината на прегръдката, сами в асансьора. Или сами на лунна светлина на игрището в университета, където някога едно момиче е стояло пред едно момче със сърце, изпълнено с вълнение. А след това със страх. Софи така и не разбира защо нейната приятелка Холи внезапно напуска Оксфорд. Какво ли щеше да си мисли, ако знаеше истината?

Едновременно съдебна драма и портрет на един брак, „Анатомия на един скандал“ изследва най-мрачните кътчета в човешкия характер. Това е въздействаща и провокативна психологическа драма, която комбинира интригуващ сюжет, задълбочено изградени персонажи и неподправения журналистически усет на Сара Вон.

За автора

Сара Вон преподава английски в Оксфорд, а след това се впуска в журналистиката. След обучение в „Прес Асоусиейшън“, тя прекарва единайсет години в „Гардиан“ като новинарски репортер, кореспондент по здравни въпроси и политически кореспондент. Напуска, за да работи на свободна практика и започва да пише романи. Резултатът е „Изкуството да печеш до полуда“. Следва я „Фермата на края на света“ през 2016 г. „Анатомия на един скандал“ е публикувана във Великобритания, САЩ и преведена на четиринайсет езика. Сара живее близо до Кеймбридж със съпруга и двете си деца.