page contents Книжен ъгъл: Редакторка и писател в криминалната мистерия на Антъни Хоровиц „Мозайка от убийства“
Предоставено от Blogger.

Редакторка и писател в криминалната мистерия на Антъни Хоровиц „Мозайка от убийства“

7.10.18


Когато Сюзан Райланд, редакторка в лондонско издателство, започва да чете новия роман на Алан Конуей, за нея това е просто редовна работна задача. След като е работила години наред по криминалните романи на нашумелия автор, тя познава отлично и неговия детектив Атикус Тип, който разрешава заплетени мистерии в тихи английски селца.


Традиционната формула на Алан, израз на почит към кралиците на британската криминална мистерия като Агата Кристи и Дороти Сейърс, му донася зашеметяващ успех. Той е неоспоримата звезда на издателство „Клоувърлийф“ и Сюзан е длъжна да се примирява със странното му поведение, ако държи да запази работата си. Но не би могла да предположи, че новата му книга, „Мозайка от убийства“, ще промени изцяло живота ѝ.

„Искате да прочетете чудесно написана криминална мистерия? Антъни Хоровиц ви е приготвил една, нарича се „Мозайка от убийства“. На нивото на Агата Кристи е. В някои отношения е дори по-добра и по-умело написана“, казва за романа Стивън Кинг.

„Мозайка от убийства“ (Еднорог, превод Богдан Русев) разказва за убийство в провинциално имение. Естествено, следват още трупове, има изобилие на заподозрени, всеки със своята тайна, но колкото повече Сюзан навлиза в текста, толкова повече се убеждава, че в страниците на ръкописа е скрита друга история за престъпления – история от действителния живот, изпълнена с ревност, алчност, безмилостна амбиция и смърт. „Класическа „уютна“ криминална мистерия в модерна рамка, изобретателно изградена като огледален лабиринт“, нарича книгата „Уолстрийт Джърнъл“.

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали, „Убийства в Мидсъмър“, на „Войната на Фойл“ и много други. „Мозайка от убийства“ е определена за „Най-добра книга на 2017 г“ от „Вашингтон Пост“, „Ескуайър“, „Амазон“ и Националното радио на САЩ.