page contents Книжен ъгъл: Мъдрият Умберто Еко oтказва мъдри съвети
Предоставено от Blogger.

Мъдрият Умберто Еко oтказва мъдри съвети

17.12.18


Петко Тодоров

„Как се пътува със сьомга” иронизира всичко, до което се докосне

Умберто Еко коментира днешните вестници: „Но защо им трябва реклама, за да запълнят шейсет страници? За да могат да излизат на шейсет страници. А защо на шейсет? За да имат достатъчно реклама, та да си го позволят” – в опусчето „Как се оцелява в медийния хаос”.

В „Как се пътува със сьомга” (Колибри, превод Вера Петрова) са събрани 45 такива опусчета: Как се играе индианец, Как се следват инструкции, Как се избягват заразни болести, Как се пише въведение и т.н. .

Част от опасностите от заразяване: „На висок риск са изложени и умиращите, които целуват кръста; осъдените на смърт (когато острието на гилотината не е надлежно дезинфекцирано преди употреба); деца от сиропиталища и приюти, в които лошата монахиня ги заставя да лижат пода, след като им е вързала единия крак за леглото”.

Еко иронизира всичко, до което се докосне. Докосва се до всичко. Обдумва таксиджиите в Париж: „... Отделна категория са ориенталците: извънредно сърдечно ви увещават да не се безпокоите, защото ей сега ще намерят адреса, минават три пъти по големите булеварди и после ви питат има ли проблем, ако вместо на Гар дю Нор ви оставят на Гар дьо л’Ест, нали все влакове спират там”.

Ирония, с която не се поставя над света, тя е неговият свят и този свят не заслужава съществуването си извън нея. Ползата е за които я прихванат. Но се прихваща неосъзнато, защото няма нищо общо с подигравката.

Еко почнал тези историйки през 1985 г. в своя рубрика в списание „Еспресо”. Иначе българският писател става много сериозен като му дадат рубрика във вестник. И много мъдър. Той си е такъв, прегледайте което ви падне интервю с когото и да било от тях. Хваща бика за рогата и стой, та гледай, както е казал народът. Изразява се като за последно. Зер, съдбата чука на вратата, сега или никога...

Еко приключил опусчетата през 2016: „Голяма бъркотия цари под свода небесен и ако някой ме помоли за мъдър съвет, мъдростта ще ме застави да отговоря, че не мога да дам такъв”.