page contents Книжен ъгъл: Откъс: 100 „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ оживяват в цветни илюстрации
Предоставено от Blogger.

Откъс: 100 „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ оживяват в цветни илюстрации

22.1.19

Луксозното издание разказва истински истории за познати и непознати момчета и момичета, които следват мечтите си…

Бьорк, Доктор Сюс, Жана д’Арк, Андреа Бочели, Хуа Мулан, Анди Уорхол, Урсула Ле Гуин, Кристофър Робин, Вера Рубин, Ханс Кристиан Андерсен и още много… мъже и жени, променили света по един и друг начин, също са били деца. Но дори и тогава са следвали мечтите си.

„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ от Бен Брукс и с илюстрациите на Куинтън Уинтър (Сиела, превод Борислав Стефанов) е богато илюстрирано и написано в простичък и докосващ стил издание, което подслонява невероятните истории на 100 известни – или не чак толкова – личности, които не са се страхували да правят това, което обичат, и да се борят за своите мечти.

Навярно сте чували приказките за принцесата и граховото зърно и за голия цар, убеден, че носи прекрасно палто, както и историята за малката русалка, която живее в подводно царство, но копнее да е сред хората. Но знаете ли как Ханс Кристиен Андерсен е бил забелязан и издаден?

А коя е Адекин Тифани Суана от Индонезия? Или как Андреа Бочели губи зрението си, но това не пречи на желанието му да се занимава с музика? Както и защо Еделвайските пирати се опълчвали на нацистите, като отказвали да се включат в Хитлерюгенд?

„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ от Бен Брукс и с илюстрациите на Куинтън Уинтър  ще ви разкаже всичко това по забавен и увлекателен начин, правейки ви част от дела, оформили облика на световната история такава, каквато я познаваме днес.

Внимание! В книгата е включен и един българин, който следваше самоотвержено пътя, който бе избрал.

Създадена да вдъхновява, тази книга отправя простичко послание – всяко дете е уникално и има своята дарба. И не бива да бъде ограничавано да прави това, което иска и което го прави щастливо. Защото тогава и само тогава то може да разгърне пълния си потенциал. И дори да промени света към добро.

Аделин Тифани Суана (родена 1996 г.)

Всяка година приливните води достигали все по-близо до дома на Аделин в Индонезия. Повечето деца биха се зарадвали – наводнението означавало, че училището е затворено и могат да прекарат деня в игра – но един ден водата протекла през градинската ограда на Аделин и се изляла в дома ѝ.
Семейството ѝ трябвало бързо да премести всичко важно на горния етаж. Когато токът и водоснабдяването спрели, се наложило да изоставят дома си.
Аделин поискала да узнае защо се случва това.

В търсене на информация тя научила две неща: първо, глобалното затопляне кара морското равнище да нараства по целия свят, което увеличава наводненията. Второ, мангровите блата на Северна Джакарта били унищожени, което означава, че огромните мрежи от гъсти корени, които преди са поемали удара от вълните и вятъра, вече ги няма.
Мангровите блата също така представлявали хабитат за много животни, филтрирали замърсяването и привличали различни видове флора и фауна, които местните хора можели да отглеждат или ядат. Всички страдали от изчезването им.
През една ваканция Аделин събрала 150 приятели и съученици, с които да засадят млади мангрови дръвчета в един резерват. Докато садили, децата срещнали маймуни, змии и гущери. Неочаквано за тях, те се забавлявали и научили много нови неща за природата.
В този ден те създали организация, която Аделин нарекла „Приятели на природата“. Оттогава чрез нея над 25 000 ученици са се включили в над сто дейности, които целят да запазят естествения свят. Засадили са корал по рифовете, за да привлекат риби и да насърчат екотуризма, убедили са стотици хора да заменят автомобилите си с колелата и са снабдили отдалечени села с електрически генератори, които работят с вода.
Аделин вярва, че младите хора могат да спасят природата.
Когато предприемем действия, преди да е станало късно, можем да се погрижим и ние, и планетата ни да сме силни и здрави.