page contents Книжен ъгъл: Нова битка за жените на крачка от заветната промяна в „Една арабска принцеса: Светлини сред сенките“
Предоставено от Blogger.

Нова битка за жените на крачка от заветната промяна в „Една арабска принцеса: Светлини сред сенките“

22.1.19

Джийн Сасън повече от двадесет години изравя дълбоко пазените тайни за живота в Близкия изток

Разказани от името на Султана ал Сауд, нейните книги разбулват жестоката действителност в Саудитска Арабия и разкриват пред очите на целия свят потресаващите ограничения, с които жените там продължават да се сблъскват и до днес.

В „Една арабска принцеса: Светлини сред сенките“ (Ера, превод Адриана Момчилова) новините за реформи на гражданските права са обнадеждаващи, но жените продължават да страдат от посегателства и от липса на правна защита. Въпреки че кралството се намира на прага на революционна промяна, за повечето от тях възможността за равноправие и независимост си остава недостижим блян.

Провокирани от огромния интерес към „Една арабска принцеса: Още сълзи под воала” и „Една арабска принцеса: Споделени тайни“, в най-новата си книга Сасън и принцеса Султана отново разкриват актуална информация за съдбата на жените в региона.

Султана умело съчетава своята собствена история с начина на живот в Саудитска Арабия. Принцесата се сблъсква с множество радости и тревоги в усилията си да помогне и да облекчи положението на страдащите. Законът за настойничеството, според който на жената не й е позволено да извършва каквито и да било дейности без своя наставник, все още хвърля сенки на ужас в копнеещата за лятно слънце измъчена душа на саудитските жени.

В "Една арабска принцеса: Светлини сред сенките" за пореден път се убеждаваме в решителността на Султана ал Сауд, която никога не се отказва да се бори за правата за жените в любимото си кралство. Само на крачка от заветната промяна това се очертава да бъде най-ожесточената битка в една война, продължила няколко десетилетия.