page contents Книжен ъгъл: „Аз съм писател“, книга за децата, които мечтаят да бъдат разказвачи на истории
Предоставено от Blogger.

„Аз съм писател“, книга за децата, които мечтаят да бъдат разказвачи на истории

2.4.19

Вероятно всяко дете мечтае да създаде разказ, роман или приказка, която да прилича поне малко на книжките на Роалд Дал. Как може да се случи това?

Как да изненадаш читателя и да поддържаш неговото любопитство страница след страница? Всички малчугани, които не спират да фантазират и да съчиняват истории, вече имат своя най-добър приятел в трудния творчески процес. Това е новото издание „Аз съм писател. Книга на моите истории“ от Мария Шкурина, превод Красимира Стоичкова, което излиза в детската поредица на „Ентусиаст“ точно за Международния ден на детската книга.

В „Аз съм писател“, която прилича повече на игра, отколкото на скучен учебник, оживяват великани и се будят омагьосани принцеси, разбиват се кораби, детективи търсят улики, а индианци потеглят на бой. Тя ще помогне на децата да разберат как се появяват идеите за бъдещите книги. Ще ги научи да бъдат наблюдателни, да търсят и виждат нещо ново и необикновено в привичното и познатото. Насочващите въпроси, увлекателните задачи и пъстрите картинки ще бъдат допълнително улеснение за младите творци.

Първият и най-важен съвет към малчуганите е да пишат много, за да тренират уменията си. Те трябва да даряват персонажите си с човешки черти, да добавят хумор, където е уместно, да измислят живи диалози. Във всяка глава ги очакват серия от въпроси и предизвикателства, които ще ги насочват из лабиринта от думи. Малките писатели ще усвоят много нови умения:

Как да съставят план на историята си?
Какво е най-важното при изграждането на сюжета?
Как се създава криминален разказ?
Защо главният герой трябва да преодолява трудности?
Как се измисля атрактивно заглавие?

Ако изпълнят всички задачи и отговорят на всички въпроси – успехът е в кърпа вързан.
Част от предизвикателствата в книгата ще бъдат част от специална творческа работилница по време на второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“, която е предназначена за деца, които обичат да четат и мечтаят да пишат. Инициативата ще се проведе през юни 2019 г. в НДК.