page contents Книжен ъгъл: В ново издание на „Дама пика” се срещат Пушкин, Далчев и Ясен Гюзелев
Предоставено от Blogger.

В ново издание на „Дама пика” се срещат Пушкин, Далчев и Ясен Гюзелев

28.5.19

За ценителите на руската класика идва ново луксозно издание на прочутия шедьовър на А. С. Пушкин „Дама пика” с илюстрации на даровития български художник Ясен Гюзелев

„Дама пика” (Колибри, превод Атанас Далчев) е без съмнение най-енигматичната, новаторска и брилянтна повест на големия руски поет и писател Александър С. Пушкин.

Една история за живота като хазартна игра и за играта като възможност за трансформация на живота. За човека, разпнат между силите на мрака и светлината, и за фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и неподкупната съдба. 

За тази изключителна белетристична творба Достоевски казва: „Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате. „Дама пика“ е връх в изкуството на фантастичното“.

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XX век.

Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

Незабравими са и прозаичните му творби „Повести на покойния Иван Петрович Белкин“, „Дама пика“ и романът „Капитанската дъщеря“.

Премиерата на изданието ще се състои на 30 май от 19:00 ч. в клуб 1 на НДК в присъствието на художника Ясен Гюзелев и много специални гости.