page contents Книжен ъгъл: Ювал Ноа Харари: Homo sapiens е постистинен вид
Предоставено от Blogger.

Ювал Ноа Харари: Homo sapiens е постистинен вид

10.6.19

Петко Тодоров

Макроисторикът набелязва проблемите тук и сега

„Всъщност хората винаги са живели в епохата на постистината. Homo sapiens е постистинен вид, чиято власт зависи от създаване на измислици и вярване в тях. Още в каменната ера самоутвърждаващи се митове служат за обединението на човешките колективи. Наистина Homo sapiens покорява тази планета благодарение най-вече на уникалната човешка способност да създава и разпространява измислици. Ние сме единствените бозайници, които могат да си сътрудничат с голям брой непознати, защото само ние можем да измисляме небивалици, да ги разпространяваме и да убеждаваме милиони други да им вярват” – Ювал Ноа Харари в „21 урока за 21 век” (Изток-Запад, превод Мариана Шипковенска).

В „Sapiens. Кратка история на човечеството” той показа как „една обикновена маймуна” завладява планетата, в „Homo Deus. Кратка история на бъдещето” – изследва „дългосрочното бъдеще на живота”, в тази книга се занимава с „тук и сега”.

Тук и сега набелязва 21 проблема и ги осветлява: работа – когато пораснете, може да нямате работа, свобода – големите данни ви наблюдават, равенство – тези, които притежават данните, притежават бъдещето, общност, цивилизация, национализъм, имиграция и т.н.: „Хората винаги са били далеч по-добри при изработването на инструменти, отколкото при разумната им употреба... Виждали ли сте онези зомбита, които скитат из улиците, залепили лица в смартфоните си? Мислите ли, че те контролират технологията, или технологията ги контролира?”.

Ноа Харари е необходим заради погледа си на макроисторик: „Като биологичен вид човекът предпочита властта пред истината. Влагаме твърде много време и усилия, мъчейки се да контролираме света, вместо да се опитваме да го разберем, а дори и когато се стремим да го разберем, обикновено го правим с надеждата, че като го разберем, по-лесно ще го контролираме. Следователно ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват, не очаквайте много от Homo sapiens. По-добре си опитайте късмета с шимпанзетата”.