page contents Книжен ъгъл: Сю Муркрофт изненадва с идеи за лятото в „Само за ваканцията“
Предоставено от Blogger.

Сю Муркрофт изненадва с идеи за лятото в „Само за ваканцията“

8.7.19

На теория няма нищо по-хубаво от лято, прекарано под горещото слънце във Франция. Ако не броим трима тийнейджъри, любовна интрига, развод и непредвидена бременност

Това със сигурност не е ваканцията, на която Лия се е надявала. Но семейството на сестра й – Мишел, се разпада и сестринският дълг повелява на Лия да помогне в трудната ситуация. Когато всичко се обърква, Лия е оставена да се справя сама с племенниците си. В този критичен момент на помощ й се притичва съседът – привлекателен пилот на хеликоптер, разведен, баща на тийнейджър. Двамата обединяват сили, за да бъдат децата винаги нахранени и в добро настроение. А в крайна сметка може да се окаже, че и на двама им се иска летният флирт помежду им да не е само за ваканцията - в новия роман на Сю Муркрофт „Само за ваканцията“ (Хермес, превод Нина Руева).

Три неща, с които „Само за ваканцията“ ще ви изненада

Управление на хеликоптер в екстремни ситуации

Докъде е готов да стигне един писател за своята книга? Сю Муркрофт задава този въпрос в края на романа си, след което ни разказва докъде е стигнала самата тя. Нейният герой Ронан Ший е пилот на хеликоптер, който се възстановява от травма на рамото след аварийно кацане. За да опише най-достоверно това преживяване в книгата си, авторката на „Само за ваканцията“ решава да се качи на хеликоптер, който симулира катастрофа. Подробно описание на симулацията ви очаква в края на романа, а преди това Ронан ще ви разкрие още интересни тънкости, свързани с управлението на тези машини.

Високоскоростни вълнения

Освен че авторката е почитателка на силните усещания, една от героините й също обича бързите скорости. Лия притежава „Порше Кайман“, умее да завива с ръчна спирачка и участва в каскади, дрифтинг, ралита... Въпреки всичко, накрая най-екстремното преживяване за нея се оказва гледането на двама тийнейджъри в чужда страна.

Ускорен курс по дегустация на шоколад

Сю Муркрофт решава да даде на Лия не само бърз автомобил и разнообразни интереси, но и най-сладката професия – дегустатор на шоколад. Читателите също ще могат да научат малко повече за опитването и приготвянето на шоколад. Ето няколко интересни насоки за една професионална дегустация:

• Първо обърнете внимание на опаковката, защото качественият шоколад обикновено получава качествена опаковка. Важно е каква е повърхността и цветът на шоколада, дали резонира при отчупване, дали краищата на парчето са остри и какъв е ароматът му.
• Шоколадът трябва да е със стайна температура заради консистенцията, но и защото твърде хладните температури възпрепятстват способността да се долавят вкусовете.
• За да се насладите на вкуса на шоколада, пийнете вода и хапнете малко сух хляб – така ще изчистите небцето си.
• Едва тогава поставете парченцето върху езика си и оставете вкусовете да се освободят...

Бонус: идеи за следващата ви ваканция

Както подсказва заглавието, „Само за ваканцията“ ни настройва на ваканционна вълна и от книгата може да почерпите много идеи за следващата си почивка. Освен Страсбург и околностите, историята отвежда героите в Карвенделските Алпи, Инсбрук, напомня ни, че Щутгарт и музеят на „Мерцедес“ са само на два часа от Елзас, и споменава редица забележителности в Лондон. Ако търсите вдъхновение за летни пътешествия, със сигурност ще го откриете сред страниците на книгата.

Сю Муркрофт е родена в Германия, живяла е в Кипър и Малта, а в момента – във Великобритания. През годините е работила на различни места – от банка до медия за мотоциклети, но твърди, че сега има най-хубавата професия – на писател.
Сю Муркрофт пише съвременни романи, които бързо се превръщат в международни бестселъри. Книгите й са носители на Наградата за най-добро романтично четиво (Best Romantic Read Award) и два пъти са били номинирани за Романтичен роман на годината (Romantic Novel of the Year Awards). Сю Муркрофт пише още кратки разкази, статии и наръчници по творческо писане. В романите й читателите ще се насладят на летни или коледни истории, изпълнени с чувство за хумор, романтика и вълнение. Един чудесен пример за това е „Само за ваканцията“, която излиза със знака на ИК „Хермес“ през юли 2019 г.