page contents Книжен ъгъл: Идеализъм на минус 50 градуса
Предоставено от Blogger.

Идеализъм на минус 50 градуса

25.8.19

Петко Тодоров

За Гражданската война може да се пише еманципирано

„Ние всички подсъдими знаем за необичайната доблест на отряда на гражданина Строд и изразяваме най-искреното си възхищение пред него. Моля, това мое заявление да не се приема като опит да облекчим участта си” – генерал Анатолий Пепеляев пред военния съд, 1924 г., град Чита, Забайкалския край. След  разпита на свидетеля Иван Строд.

Пепеляев ръководил Сибирската доброволческа дружина – 7-800 бойци в опит да изгони червената власт от Якутия, но по пътя срещнал съпротивата на 282 червеноармейци, барикадирали се в юрта в пустошта, ръководени от Строб. Те спрели похода на Пепеляев. Двамата останали като символи на противоборството в този край – с последните сражения в Гражданската война в Русия. Припомня Леонид Юзефович в „Зимния път” (изд. „Еднорог”, превод Валентина Радинска).

Потресаващо четиво. Придвижване с десетки километри дневно най-често пеш през бездънен сняг и при температури минус 40-50 градуса с оскъдни провизии. Онези 18 дни от отбраната на Строд не понасят въображение. Барикадата изграждали от трупове на загинали. Студът ги правел бетонно твърди и непробиваеми от куршуми. Пролуките запушвали с конски глави, с убитите коне  се прехранвали. Не подлежи на преразказване... „Документален роман” е жанровото самоопределение на Юзефович, 20-тина години събирал сведенията.

Той е за тези двамата. Безподобни идеалисти с литературни заложби. Видели се единствено на процеса. Руският прочит няма как да не е натоварен с непроницаем отстрани драматизъм. Българският прочит извиква мизерията на преходническото белетризиране на „близкото ни минало”. Юзефович не стаява симпатии и антипатии към обстоятелства, но не декларира „Аз съм от тези”.

Конюнктурщината тъпче и руските писатели, но там литературната култура е дълбока и тя подпира такива изпълнения. Тя е основание и упование за еманципиране. И нашенската гражданска война гъмжи от драматизъм и идеалисти. Дали само литературната ни култура е плитка, друг да каже.