page contents Книжен ъгъл: Отвратителните рими на Роалд Дал
Предоставено от Blogger.

Отвратителните рими на Роалд Дал

1.10.19

Разказвач №1 представя най-известните приказки в нов вариант

В началото на есента ново дългоочаквано заглавие от Разказвач №1 в света Роалд Дал ще зарадва малките читатели. „Отвратителни рими“ е книжка със забавни истории, в които чудатият писател разказва 6 познати на всички ни приказки по нов и необичаен начин. И то в рими. Съпътствана с емблематичните черно-бели илюстрации на Куентин Блейк, в превод на Катя Перчинкова, книгата заема своето място сред останалите знаменити произведения на Роалд Дал в библиотечната серия на издателство „Ентусиаст“, в която се нареждат още „Матилда“, „Дани – шампион на света“, „Фантастичният господин Фокс“, „ГДВ“, „Вещиците“ и др.

„Отвратителни рими“ е най-кратката творба на британския писател, но въпреки това тя изобилства от всичко онова, което го превръща в любимия Разказвач на милиони деца по света – неочаквани обрати, хаплив език и неподражаем хумор.

Този път Роалд Дал се превъплъщава в ролята на поет, за да ни срещне с известни и обичани персонажи като Червената шапчица, Вълка, Пепеляшка, Златокоска и трите прасенца. Но тъй като писателят не е почитател на финали от типа „И заживели щастливо до края на дните си“, алтернативният край на приказките със сигурност ще изненада (и дори шокира) читателите. Целта на Роалд Дал е да представи пред публиката истината, за да излезе наяве онова, което в действителност се е случило с тези герои. Затова дали Пепеляшка ще се омъжи за красивия принц и ще оцелеят ли трите прасенца след атаката на вълка – не е съвсем сигурно.

Нестандартният поглед на Роалд Дал към обичаните приказки, провокира BBC да екранизира „Отвратителни рими“. Филмът, който излиза през 2016 г., е отличен с няколко награди и носи на създателите си номинация за Оскар в категория „Най-добра късометражна анимация“. Следва откъс.

Пепеляшка

Мислите, че знаете тази приказка добре.
Но грешите. Истинската ще ви потресе.
Фалшивата − онази, която вие знаете,
скалъпена преди години била е...
Направили я по-весела и лековата,
само и само да не плашат децата.
Все пак началото вярно е почти,
където се разказва как Грозните сестри,
нагиздени поели към бала в палата,
докато Пепеляшка горката
останала заключена в мръсното мазе,
пълно с изгладнели плъхове.
Гадинките започнали да ѝ гризат нозете.
Тя завикала: „Помощ! Навън ме пуснете!“
Виковете чула феята добра
и се появила сред облак светлина.
„Добре ли си, скъпа?“, попитала тя.
Пепеляшка се сопнала: „Едва се държа!“
По стената заблъскала яростно с юмрук
и извикала: „Искам на бала! Измъкни ме оттук!
Другите отидоха на дискотека в двореца!
Искам нова рокля! Искам и карета!
И обеци диамантени със златен обков!
Сребърни пантофки и чорапогащник нов!
Ако отида на бала така пременена,
красивият принц ще се влюби във мене!“
Феята възкликнала: „Но така кажи!“
И от вълшебната пръчица хвръкнали искри.
След миг Пепеляшка се озовала на бала
и в танц вихрен с принца се завъртяла.
Щом видели я притисната в силните му гърди,
от завист разтреперили се Грозните сестри.
Самият принц пък зяпал я с отворена уста,
онемял и запленен от дивната ѝ красота.
Часовникът тогава ударил полунощ
и звънът му отекнал из двореца с мощ.
Пепеляшка възкликнала: „Трябва да вървя!
Иначе вкъщи ще ми извият врата!“

По традиция 10% от авторското възнаграждение от продажбата на „Отвратителни рими“, както и на всички останали книги на Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал“. Организацията подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.