page contents Книжен ъгъл: Срамуваме се от думата „капитализъм”
Предоставено от Blogger.

Срамуваме се от думата „капитализъм”

27.10.19

Петко Тодоров

И четем за него от преводи

„През 1930 г. българите можеха да очакват продължителност на живота с около десет години по-малка от тази на връстниците си в развитите западни страни. През 1960 г. българите вече можеха да очакват да живеят по-дълго от австрийците и се радваха на вероятността да живеят колкото французите, западногерманците и британците”, четем в „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм: критически поглед” на Иван Селени (изд. „Изток-Запад”).

Сборник от тематични студии. Цитатът е от „Защо социализмът се провали?” и е от нищожните български „участия” в книгата. „Разпадането на системата не е било неизбежно, а е резултат от взаимодействието на няколко фактора, ендогенни и екзогенни, които са били налице почти случайно по едно и също време и на едно и също място”, обобщава прочутият унгарски социолог. Не е адвокат на „комунизма”. По-любопитни са обобщенията му за посткомунистическия капитализъм.

„Капитализмът подкопава демокрацията”, пише Вивек Чибер в „Азбука на капитализма” (същото издателство). „Демокрацията” разбирана като управление на мнозинството. Професорът по социология в Нюйоркския университет обяснява защо са същностно несъвместими. И не само това.

Анализите му са върху американското общество, но изводите са универсални. Такива са възможни „само ако се правят без „любов и омраза”, според Селени... Темата „капитализъм” ще е табу у нас докато го заменяме с многострадалния евфемизъм „демокрация”. До тогава ще четем преводи.