page contents Книжен ъгъл: „Коледата на едно дете в Уелс” – детският шедьовър на Дилън Томас
Предоставено от Blogger.

„Коледата на едно дете в Уелс” – детският шедьовър на Дилън Томас

17.12.19

За първи път на български в превод на Александър Шурбанов

Дни преди Коледа дойде литературно чудо – великолепната история „Коледата на едно дете в Уелс”. Гениалният поет Дилън Томас я съчинява и записва за предаване на радио Би Би Си през 1937-а. През 1950 г. я продава на сп. „Харпърс базаар” и тя се нарежда сред най-популярните му произведения в проза.

Книгата има десетки издания в целия свят, но в България излиза чак сега – в превод на корифея проф. Александър Шурбанов, с илюстрации от Ина Христова - в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на „Лист”.

Човекът, написал жигосващите душата строфи:

„Не си отивай кротко в тъмнината!
Пред здрача да беснее старостта!
Вий, вий срещу смъртта на светлината!”
построява повествованието в „Коледата на едно дете в Уелс” върху хлапашки спомени.  Разказани от първо лице, те звучат автобиографично, но и в тази история на Дилън Томас въображението взема превес над реалността. Бялата приказка на уелсеца започва така:

„Коледите толкова си приличаха през онези години, останали зад ъгъла на морското градче и съвсем заглъхнали, ако не се смятат далечните гласове, които чувам понякога миг преди да заспя, че никога не мога да си спомня дали е валял сняг шест дни и шест нощи, когато бях на дванайсет, или е валял дванайсет дни и дванайсет нощи, когато бях на шест.”

После героят му се впуска в приключения с котки и снежни топки, за да стигне по някое време до въпроса „Какво ще направиш, ако видиш хипопотам по нашата улица?“

„Дилън Томас е сред любимите ми поети, познавам го преди всичко от преводите на Александър Шурбанов. Затова и исках той да преведе този малък спомен от детството на уелския поет. „Коледата на едно дете в Уелс” на български е толкова поетичен, колкото и когато слушаме записа с гласа на самия Дилън Томас пред микрофона на Би Би Си”, каза главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.