page contents Книжен ъгъл: Двама предполагаеми убийци. Две еднакви истории. Кой лъже?
Предоставено от Blogger.

Двама предполагаеми убийци. Две еднакви истории. Кой лъже?

10.3.20

„55“ на Джеймс Деларги е трилър, зареден с адреналин и напрежение

Пристрастяващо интересен и завладяващ, той дава на читателя тръпката от преследването и вълнението от разбулването на мистерията. Вплитайки библейски мотиви и основни човешки ценности, Джеймс Деларги коментира въпроси за вярата, религията и хуманността, за предателството и приятелски подадената ръка, за светлината, която озарява този, който търси пътя към изкуплението.

Уилбрук е затънтено градче в Западна Австралия, което се намира до безкрайната неизследвана пустош. Животът там тече монотонно и сякаш нищо забележително не се случва. Докато един ден в полицията не пристига изплашен мъж на име Гейбриъл, който твърди, че е бил отвлечен от сериен убиец. След като е бил упоен, е държан в плен в планината, но някак е успял да се измъкне от смъртоносния капан.

Похитителят, който се представил като Хийт, казал на Гейбриъл, че ще бъде номер 55. Неговата петдесет и пета жертва. Малко по-късно друг ранен мъж влиза в същия полицейски участък. Представя се като Хийт и казва, че е бил похитен от човек на име Гейбриъл. Гейбриъл го известил, че ще бъде жертва номер 55. След неуспешния опит да отнеме живота на своята жертва серийният убиец очевидно се опитва да си присвои историята й.

Кой обаче е убиецът и кой – жертвата? Задачата да разреши заплетения случай е поверена на сержант Чандлър Дженкинс. Ще успее ли Чандлър да изпревари времето и да залови престъпника преди да е посегнал към следващата си жертва, или ще се превърне в една от неговите мишени, излагайки на опасност всички, които обича?

„55“ (Софтпрес, превод Калина Лазарова) е книгата, с която Джеймс Деларги прави своя дебют на литературната сцена и благодарение на слабостта му към добрите криминални романи, комбинирана с неговия талант и майсторски стил, е създал един от най-завладяващите и интересни трилъри за последната година. Започнал като отговор на една идея, задавайки си въпроса „Какво ще стане, ако...“, днес „55“ разказва история, която крие изненади и неочаквани обрати зад всяка страница, а отговорите на всички въпроси читателят открива едва във финалните абзаци.

Джеймс Деларги е роден в Северна Ирландия, но е живял и работил в редица държави по света, включително и Южна Африка, Австралия и Шотландия. „55“ е първият му роман, който е преведен на двайсет езика.