page contents Книжен ъгъл: Амурският тигър – главен герой в нов приключенски роман
Предоставено от Blogger.

Амурският тигър – главен герой в нов приключенски роман

16.3.20

Творбата на Поли Кларк е една от първите в жанра клай-фай

Амурският тигър – ловец с огромни размери, застрашен вид, обитаващ суровия Изток на Сибир, броди гордо из страниците на новия приключенски роман от издателство „Кръг”, в превод на Ралица Кариева. Завладяващият „Тигър” на канадско-американската писателка Поли Кларк, награждавана поетеса, е една от първите  творби в начеващия жанр клай-фай (от climate-change fiction – литература за климатичните промени).

Този жанр се ражда от все по-нарастващите тревожни новини за измененията в климата и околната среда. Изчезването на някои животински видове вече не е само в рамките на документалистиката, а навлиза и в художествената литература. Поли Кларк умело избягва капаните на това начинание като антропоморфизъм или влиянието на документалната зоология, и създава една приказна история за дивата природа, която е под заплаха.

Авторката се готви за втората си епическа творба като работи в зоопарк в Единбург, след което пътува до горите на Сибир, за да проследи амурските тигри. Резултатът е един детайлен, достоверен, но и поетичен разказ, който сякаш ни пренася на сантиметри от могъщото животно. Ние виждаме трептенето на козината му, чуваме и далечните звуци, които чува то. Неговият антипод е човекът ловец – крехък, слаб и самонадеян; той променя гората – сече я, гори я, копае я, разрушава я; или както казва Поли Кларк: „Ловецът, за разлика от тигъра, не въплъщава нищо”. Все пак той пресича пътя на царственото животно.

Поли Кларк ни разказва реалната история на превръщането на амурския тигър от господар на Далечния изток до застрашен вид. Ужасът на свободния пазар през 90-те години на XX век, наложен от перестройката, променя завинаги региона. Граничният контрол е доста разхлабен. Незаконната търговия с дървесина и животински трофеи процъфтява, а цялата печалба потъва в Китай, Япония и Корея. Тигрите са избивани за китайците и от самите китайци почти до пълно изтребление.

Поли Кларк насища романа си и с много човешки герои. Фрида Блум е зоолог природолюбител, пристрастена към болкоуспокояващите, злоупотребява и с морфин, заради което губи работата си. Наркоманията й не се дължи на слабости, а е вследствие на ужасно нападение.

Томас е руски природозащитник и безволев любител на животни, запокитен от властния си баща в пустошта на Сибир, опитващ се да опази собственото си достойнство. Едит пък е наследница на стар шамански род, която е сляла съществуването си с могъщата гора, за да избяга с детето си от тегобите на обществото. Техните съдби, разбира се, се пресичат с тази на тигъра.