page contents Книжен ъгъл: Нова среща с приказките на Валери Петров
Предоставено от Blogger.

Нова среща с приказките на Валери Петров

28.4.20

100 години от рождението на големия български творец

Мнозина не знаят, че е завършил медицина, упражнявал е съвестно лекарската професия, макар и за кратко. Отдава се на писането, защото в него разпознава своето истинско призвание - единствено то удовлетворява неутолимия му копнеж за смисъл и съвършенство. Достатъчно е да споменем блестящите, крайъгълни за българския език преводи на Шекспир, както и превода на знаменитото произведение на Гьоте „Фауст“.

Освен че е неимоверно взискателен към себе си преводач, поет, драматург и сценарист от изчезващия вид на „хвърчащите хора”, Валери Петров е автор и на прекрасни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките  „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”.

В навечерието на 100-годишнината от рождението му „Колибри“ издаде четири от тях като поредица от отделни книжки. Великолепно илюстрирани от Люба Халева („Меко казано”), Мария Налбантова („Копче за сън“), Мила Янева-Табакова  („Пук!“) и Росица Ралева („В лунната стая“), изданията бяха удостоени с награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. В художественото оформление на поредицата участва и Кирил Златков; творчески директор на проекта е Силвия Вагенщайн.

Няма съмнение, че датата 22 април 2020 г. ще бъде повод за много инициативи в памет на Валери Петров. Защото го обичаха будни, мислещи, „хвърчащи“ хора от всички възрасти. И защото мъдростта, отговорността към думите, богатството на неговата дарба няма как да бъдат оспорени, нито светлината на творческите му завети - приглушена. Вече в епилога на живота си, той продължаваше да вярва в идеята за едно по-справедливо и хармонично общество.