page contents Книжен ъгъл: Карма Браун: Плача, докато пиша някои сцени
Предоставено от Blogger.

Карма Браун: Плача, докато пиша някои сцени

11.6.20


Има ли „Рецепта за перфектна съпруга“?

Карма Браун е родена и живее в предградията на Торонто със съпруга си и дъщеря им, била е копирайтър и журналист, който пише за редица списания. Както самата тя се представя: „Аз съм на 46 години (макар да се чувствам на 36), удостоена съм с наградата на канадските журналисти, преборих рака, майка съм на 10-годишна дъщеря и автор на четири романа, обявени за бестселъри.“
Новият й роман „Рецепта за перфектна съпруга“ (Кръгозор, превод Татяна Виронова) също бързо печели сърцата на читателите и става бестселър. Писателката хвърля мост между живота на две млади съпруги, живели в една и съща къща с разлика от 60 години. Алис – съвременна млада жена, намира вдъхновение в стара книга с рецепти и бележки, оставени от предишната собственичка на дома й Нели – млада домакиня от 50-те години на миналия век, която е перфектната съпруга в един не толкова перфектен брак. Когато открива забележителни паралели между живота на жената от миналото и своя собствен, Алис поставя под въпрос основата на собствената си връзка със съпруга си и си задава въпроса коя всъщност е тя и какво означава да бъде съпруга, бореща се за своето място в доминиращия мъжки свят.
Ето какво споделя Карма Браун за романа си:

- Вие описвате силно емоционални сцени във вашите романи. Коя според вас е тайната да накараш читателите да са съпричастни с героите ви?

- В реалния живот съм много щастлив човек, въпреки емоционалния ад, в който вкарвам героите от моите книги. Има една особено сърцераздирателна сцена в дебютния ми роман „Давай с мен“  и, докато я пишех в Starbucks, аз открито плачех. Имам много такива истории – плача, докато пиша някои сцени – и знам, че ако написаното ме е докарало до сълзи, вероятно съм улучила точната мярка емоционална дълбочина. И в тези случаи сцените и героите ме следват дори когато не съм пред лаптопа си и трябва да си напомням, че не са истински хора (защото определено се чувстват такива). Мисля, че Робърт Фрост (американски поет, носител на „Пулицър“ от 19 век) закова тайната с мъдрите думи: „Без сълзи от писателя, няма сълзи в читателя…“

- Можете ли да кажете малко за проучванията, които направихте за „Рецепта за перфектна съпруга“?

- Аз съм бивш журналист, затова търся хора, случки, цитати... Но този роман беше първият ми опит в писането на историческа белетристика и знаех, че изследванията ми трябва да бъдат по-задълбочени, тъй като исках  главите, в които описвам 50-те години, да изглеждат автентични. Голяма част от проучванията бяха забавни – проведох много разговори с родителите си и прочетох разкази за живота през 50-те години на миналия век, написани от очевидци; също така гледах десетки видеоклипове за бита и предавания за усвояване на важни житейски умения от онова време, преминах през купища стари списания и изрезки от вестници от тази епоха. И накрая, рецептите: макар че не изпробвах всички рецепти в книгата (аз съм вегетарианка, така че месото не присъства в менюто ми), заедно с дъщеря ми приготвихме голяма част от тях. Най-впечатляваща е сладоледена торта „Печената Аляска“!

- Какво ви вдъхнови за „Рецепта за перфектна съпруга“?

- Мама ми даде няколко винтидж готварски книги, предавани през годините в нашето семейство, и по-конкретно канадската готварска книга „The Purity Cookbook“ от 40-те години на миналия век. Тя ме вдъхнови за характера на Нели от 50-те. Виждах ясно образа й – как пуши цигара в любимата си градина, прелиства тази готварска книга и търси рецепта за вечеря. Животът й изглеждаше обикновен на повърхността – най-важното за нея бе да е домакиня и съпруга, но знаех, че под фасадата  се крие много повече. Всичко започна от тази сцена.

- Имате ли любим герой?

- Ако трябва да съм честна, направо е невъзможно да избера. Но все пак ще кажа, че обичах да пиша за двете по-възрастни жени – Мириам през 50-те години на миналия век и Сали, нейната дъщеря, в днешно време. И двете действаха като приемни майки за моите главни героини Нели и Алис и с мъдрост, доброта и обич даваха своята подкрепа и ценни съвети на тези млади жени.

- Един от любимите ми цитати в книгата е съветът: „Сали, най-трудният въпрос, който трябва да си зададем в този живот е Коя съм аз? За предпочитане е да си отговориш сама, но трябва да знаеш, че всички ще се опитват да го направят вместо теб. Не им позволявай!“. Толкова е силен! Получихте ли този съвет в някакъв момент от живота си?

- Това не е съвет, който получих, а нещо, което видях един следобед, докато гледах Netflix. Това беше някакво сапунено шоу - посъветваха   главната героиня, която се опитваше да намери опората,  да се запита кой иска да бъде. Веднага отидох и си го записах... защото беше перфектна теза за книгата и точният съвет, който си представях, че Сали дава на Алис.

- Всяка от главите на Алис започва с препоръка или поучение  от различни публикации от 50-те години на миналия век. Какво ви изненада най-много в тях?

- Освен факта, че те дори съществуват ли? Вероятно колко широко разпространена и дългогодишна е била тази мизогиния и неравенството на половете… и как по по-фини начини тя продължава и днес. Има  съвети от началото на 1900 г. до 60-те години на 20. век и във всички случаи общият извод е следният: една жена може да бъде щастлива само ако първо направи мъжа си щастлив.

- Коя беше най-трудната сцена за писане?

- Сцената с Нели и нейния съпруг Ричард в дневната им. Тя е изпълнена с насилие, трагична и ужасна е, но знам, че много жени в онези времена са преживели подобни ситуации. Като жена ми беше трудно да напиша тази сцена.

- Върху какво работите сега?

- В момента работя върху нова книга, която не е роман и се казва „Time Change“. Книгата е за това как да откриете „вълшебния“ час във вашия ден - този, който смятате, че не съществува, но ви уверявам, че го има! Да намериш време за нещо, което много си желал. Да постигнеш нещо, за което никога не си си представял, че ще имаш време ( да напишеш роман, да се научиш да свирищ на инструмент, да станеш главен готвач, да научиш нов език).