page contents Книжен ъгъл: Стюарт Уайлд: Номерът с парите е да имате поне малко
Предоставено от Blogger.

Стюарт Уайлд: Номерът с парите е да имате поне малко

15.6.20

Неписаните правила на парите, най-накрая написани в книга…

С хумор и сарказъм Стюарт Уайлд съчетава практичната и метафизичната страна на парите. „Ако виждате парите като енергия, а не като символ на оцеляване, ще надскочите по-примитивните чувства на обикновените хора и ще погледнете от позицията на безкрайността“ – казва той.
Авторът предлага нетрадиционен подход към инвестирането, както и визия за икономическия спад като дар, даващ възможност на света да се възстанови.
От „Неписаните правила на парите. Написани в книга“ (Ракета, превод Гаяне Минасян) ще научите:
– как да печелите пари толкова успешно, че да постигнете трайна личностна и финансова свобода;
– как да балансирате емоциите си, да възстановите силата си и да заживеете в изобилие;
– как умът да ви носи нагоре и надалеч, докато си гледате в краката и внимавате къде стъпвате.
Ограничението колко ще спечелите, е само в главата ви!

Стюарт Уайлд (1946 – 2013) спечелва както милиони долари, така и милиони почитатели. Той е автор, преподавател и един от героите на движението за личностно развитие и освобождаване на човешкия потенциал. През 90-те години на ХХ век редовно си сътрудничи с признати имена като Дийпак Чопра, Уейн Дайър и Луиз Хей. Известен е като Учителя на учителите заради влиянието, което оказва на множество автори и лектори. Острият му, хумористичен и затрогващ език носи промяна. „Неписаните правила на парите“ е една от петте книги в поредицата „Таос квинтет“, която се счита за класика в жанра. Следва откъс.

Парите представляват мисловна форма. Те са символ на енергия и като такъв нямат действителна стойност сами по себе си. Не са нито добри, нито лоши, нито положителни, нито отрицателни. Те са неутрални. Онзи, който е написал, че „парите са коренът на всяко зло“, просто не е имал пари! Няма как да живеем във физическия свят без тях. И макар че понякога любовта към парите е способна да озлобява хората и да ги кара да се държат странно, реалността е, че без пари човек не може да бъде свободен. Бедността ни поставя ограничения и затова е най-голямата несправедливост, която можем да причиним сами на себе си.

Танцът на парите: принцип 1

Изобилието никога не зависи от това колко пари има човек. То зависи от чувствата, които човек изпитва, по отношение на парите, които има.
Когато се вгледаме в природата и забележим изобилието и течението, естествено присъщи на заобикалящата ни среда, става трудно да разберем защо хората възприемат бедността за свой начин на живот. Видимо е, че за да бъде беден, човек трябва да положи сериозни усилия. Умът трябва постоянно да е нащрек да избягва изо6илието, което животът естествено предлага. Радостта е естествена даденост от Бога, същото важи и за изобилието. Всичко останало е бреме.
Ако внимателно анализирате чувствата на един бездомник и един мегамилионер, с изумление ще откриете съвсем малка разлика – тя е в това, което изпитват по отношение на изобилието. Ако пък сравните успелите си познати с неуспелите, отново ще откриете, че разликата между тях опира до мисловните форми. Успешните хора често са преживявали пълен провал в миналото, но един ден са променили мисленето си и никога повече не са погледнали назад.
В тази книга се занимаваме със следния въпрос: как да промените чувствата си, за да спечелите бързо много пари, да възстановите силата си и в крайна сметка да се отдалечите в тръс, абсолютно свободни на фона на залеза, като в добрите стари каубойски филми?
Към края на книгата се надявам да сте приели, че печеленето на пари не е някаква сериозна работа. То е игра, с която да се забавляваме. В началото може да изглежда, че играете срещу сили извън себе си – икономиката и пазара. Ала ако продължите, ще откриете, че всъщност играете със самите себе си. Начинът, по който играете, влияе върху качеството на живота ви и определя степента, до която можете да се освободите.
А за да се освободите, трябва да преразгледате своите убеждения за изобилието и финансите. Така ще можете да начертаете подходящ боен план, който да ви изведе от боричкането с проблемите и да ви въведе в потока; да ви изведе от оскъдицата и да ви въведе в тучно изобилие. Ако мислите, че парите не са духовни, надявам се до края на книгата да съм разчистил тази представа от умовете ви, защото тя е абсолютно нелепа; тя е трик. Чрез нея егото подсигурява удобство за хората, които са твърде апатични, за да направят нещо и да си подобрят положението.
Вярвам, че всички вървим по житейски път, определен от нашите търсения. Вие може да не определяте така своя живот, но аз вярвам, че сме тук, за да разберем себе си: това означава физическото тяло, интелекта, емоциите, духовността, сексуалността, любовта, майчинството, бащинството и парите. Просто трябва да имате тези неща – в противен случай слагате каруцата пред коня.
Целият номер с парите е да имате поне малко. Не се иска нищо друго. Може да звучи като празнословие, но само за човек, който няма пари. Ако имате пари, ще знаете, че сте се сдобили с тях, благодарение на парите, които сте имали в началото. Ще обясня тази тънкост по-нататък.
Добре – да продължаваме напред и нагоре! Има множество начини да станем богати. Нека прехвърлим някои от очевидните, за да можем да преминем към обстоятелствата, които са по-реални за повечето от нас.
Първо, може да наследите пари. Ала ако не сте родени в заможно семейство, е доста трудно, макар и не невъзможно, да се сдобиете с богати роднини.
Може да ви осиновят. Може да общувате с богати хора и те толкова да ви ценят, толкова силно да повлияете на чувствата им, че да ви приемат като свой роднина, въпреки че не сте. Бихте могли да сключите брак заради парите. Вероятно вече сте го направили, съпругът/съпругата ви се е гътнал/а след една-две години и днес сте се изтегнали на някой хавайски плаж, отпивате си от маргаритата и си казвате: „Колко е прост животът!“.
Разбира се, може да забогатеете и чрез кражба. Това ви осигурява желания краен резултат, но влече със себе си и някои неприятни последици. Ще бъдете малко разочаровани, когато, след като се сдобиете с мечтания милион, се окаже, че той не ви е донесъл свобода. Най-вероятно ще се озовете в емоционален капан – постоянно ще се ослушвате за стъпки пред вратата и ще сте под напрежение кога ли нещата ще се обърнат и ще стане напече8
но. Освен това кражбата ще утежни кармата ви. Тъй като парите са дошли лесно, ще сте склонни да ги харчите не по-малко лесно. Животът има свой собствен баланс.
Мой познат извърши с неколцина партньори един от най-известните грабежи в историята на Великобритания. Съратниците му бяха хванати и отидоха в затвора, но той остана свободен по една невероятно щастлива случайност. В началото на разследването полицията допусна чиновническа грешка и го обърка с друг човек. С приключването на случая властите останаха доволни, че са хванали и затворили всички извършители. Ала в първоначалната суматоха моят приятел се измъкна. Пачките, които открадна, обаче не му донесоха спокойствие и в крайна сметка той се удави в хероин и се превърна в наркоман. Не знам какво стана с него по-нататък, но когато го видях за последно, състоянието му беше жалко, а животът му – пълен провал.
Проблемът с кражбата е, че тя е акт на утвърждаване на вярата в липсата. Чрез нея потвърждавате отказа си да повярвате, че имате нужното, за да „играете играта“ и да се справите добре, независимо от обстоятелствата. Мотивацията за кражба е силно деструктивна. Тя по подразбиране е носител на болест, която в крайна сметка се проявява в живота на крадеца като слабост и му причинява нещастие.
В свят, в който има толкова мошеници и далавераджии и хората се стремят към бързо печелене на пари, човек ще бъде удовлетворен, ако определи сам за себе си честни и справедливи правила. Може би, живеейки по тези правила, той ще забави във времето осъществяването на финансовата си свобода. Ала щом накрая стигне до нея, ще може да погледне назад и да види, че всяка негова стъпка е увеличавала доброто на света и всеки ход му е позволил да стане по-добро човешко същество.
Печеленето на пари носи такава радост, понеже ви позволява да се развивате духовно, да навлизате в по-фините тънкости на живота и да се справяте с много аспекти на собствената си личност. Това не означава, че богатите хора непременно са духовни, но навежда на извода, че бедните вероятно не са.
Разбира се, ако го кажете публично, мнозина ще се възмутят: „Ами какво да кажем за Майка Тереза?“. Факт е, че пиар пакетът, чрез който Майка Тереза бе пласирана пред обществеността, я показваше като мила малка женица без никакви пари, която прави добри дела за Господ и индийското население. В известен смисъл може да е било вярно. Няма спор, че хората в Бомбай се нуждаеха отчаяно от нейното служение. Но ако ще си говорим истината, Майка Тереза беше многомилионен бизнес, който се ползваше с подкрепата на несметното богатство и власт на католическата църква. Тя изигра основна роля за маркетирането на философията на тази църква и привличането на парични средства. Майка Тереза беше бизнес. Използва своя ентусиазъм и енергия, за да иска от църквата, индийското правителство или когото може пари, които преобразуваше в ресурси.
По принцип тя беше дистрибутор с многомилионен бюджет и многочислена безплатна работна ръка, която с удоволствие използваше за осъществяване на плановете си. Майка Тереза безспорно бе добър човек, но също така е факт, че бе хитра стара лисица, която знае как да завърти някой и друг долар. Работеше за организация, поддържаща огромен бюджет за пиар и познаваща играта отвътре и отвън. Нейната църква разполага с повече ресурси и има по-голяма нетна стойност от „Дженерал Мотърс“. Да използвате Майка Тереза като пример за духовна бедност, означава да вярвате на пиара, а не на фактите. Духовността означава интеграция на всички неща с Божията сила. И тъй като Божията сила е в изобилие, няма как човек да счита себе си за истински интегриран, ако не притежава същите качества като нея.
Всички философии, които учат, че бедността е нещо хубаво, го правят просто за да се измъкнат. Така техните последователи без финансов успех си живеят щастливо, хранейки илюзията на егото, че на по-късен етап тяхната липса на креативност и усилия по някакъв начин ще бъде благословена. Според мен им предстои сурово отрезвяване, но това е друга тема. Важното е да сте съгласни със себе си, че ще допринесете в света с енергия.
Парите са една от формите на енергия – пари, които можете да раздавате, пари, с които можете да овластявате другите, пари, които да използвате, за да направите света по-добро място, и пари, които могат да ви освободят.
Разбира се, парите са само една форма на изобилие. Има и изобилие от щастие, любов, възможности, приятелства. Ала често на човек, на когото липсват пари, липсват и други форми на изобилие. Различни аспекти на неговите чувства го отделят от източниците на снабдяване.
Както казахме, няма голяма разлика между това да имате пари и да нямате. Става въпрос за много малка и фина промяна в съзнанието – това е всичко. Можете да я видите ясно в голям мащаб, ако наблюдавате корпорациите, които се справят добре, печелейки петдесет до сто милиона годишно. В един момент обаче някъде настъпва дребна промяна и те започват да плащат повече за материали, получават по-малко в замяна, а предлаганото не е толкова ценно, колкото преди. Изведнъж започват да губят по десет милиона на месец. Наблюдението на парите на това ниво ви показва как една дребна промяна може да доведе до много по-голяма на друго ниво. В тази игра е важно да преминете откъм положителната страна на уравнението, да се активизирате и да събирате печалба.
Естествено, хората, които не се справят финансово, ще ви кажат, че на света няма достатъчно пари. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Всъщност всеки делник се изработват стотици милиони долари, които не са съществували преди 24 часа. За да се включите в тази дейност, трябва само да се съгласите да играете играта, чиито правила са били написани отдавна. Може да се наложи да се адаптирате към правилата, но щом разберете, че е просто игра и се съгласите да се включите в нея, въпрос само на време е системата да ви приеме!
Ако в момента не виждате себе си като човек, който има дял в голямото богатство, помислете: повечето големи финансови трансакции се извършват чрез сателитни комуникации. Във всеки момент милиарди долари прелитат във въздуха със скорост, близка до скоростта на светлината. Тези сигнали (телевизионни и радиовълни) непрекъснато преминават през тялото ви. Точно в настоящия момент, докато четете книгата, през вас минават достатъчно финансови средства, че да се къпете в пари до края на дните си. Хубаво твърдение, нали? Единственият проблем е, че тези пари не са вашите! Но това е само незначителна техническа подробност. Фактът е, че те са там. Близо сте до целта. Всичко, което е необходимо, за да станат ваши, е вие и действията ви да сте в унисон с това твърдение.
Разбира се, съществува шанс да спечелите на лотария, макар повечето хора да не вярват, че е възможно. Все пак във всяка лотария трябва да има победител. Ако решите, че този победител трябва да сте вие, това ви дава преднина пред останалите, които, бъдете сигурни, са стигнали до вътрешен консенсус, че почти нямат шанс да спечелят.
Познавам една жена от Мериленд, която се нуждаеше от много пари, и то спешно. Тя купи малката ми книга „Чудеса“, която показва как да съставите „план за действие за осъществяване на чудо“. Тази дама направи визуализациите, повтори утвърдителните изречения и последва плана. Определено се бе съгласила с вътрешното си аз, че е време ситуацията да се промени, защото още в същия ден, в който написа плана си, си купи билети на стойност 30 долара от лотарията на Мериленд. След няколко дни служителите на лотарията ѝ се обадиха да я поздравят, че ударила най-голямата печалба. Не помня точно колко спечели, но в ума ми се върти цифрата от един милион и седемстотин хиляди. 1,7 милиона долара биха оставили следа в съзнанието на всеки!
Срещнах я няколко месеца след печалбата и я попитах как го бе постигнала. Каза ми, че известно време утвърждавала изобилието си; че планът за действие за осъществяване на чудо послужил като фокус, върху който да концентрира своята енергия, и че като решила да купи билетите, се съгласила да спечели. Нещо повече – тя знаела, че е спечелила.
Тази дама беше необикновена, тъй като повечето нуждаещи се от пари позволяват на емоциите, провокирани от липсата на пари, да ги завлекат в негативни мисловни модели, потвърждаващи тази липса. Но въпреки факта, че положението ѝ изглеждаше отчайващо, тя не се поддаде на отчаянието. Вместо това се поддаде на разрешението на проблема.
Интересното е, че онзи ден, малко след като започнах да пиша тази книга, ми се обади една жена, която бях срещнал на семинар в Колорадо. Каза ми, че сънувала печелившите числа в лотарията в Аризона. На следващия ден замина от Колорадо за Аризона, за да си купи билети. По пътя си променила решението за последните две числа и вместо да попълни петте сънувани числа, избрала три от тях и две други. Цифрите в съня ѝ спечелили. Трима печеливши участници в лотарията взели по 800 000 долара. Тя не получила нищо.
Попитах я защо не бе инвестирала един долар допълнително в петте числа от съня. Тя не знаеше. Разговаряйки с нея, искрено почувствах, че може да го направи отново, и ѝ го казах. Ала от разговора разбрах също, че макар да бе приела интелектуално идеята да стане богата, вътрешният ѝ ум не беше съгласен с тази идея и постоянно саботираше усилията ѝ. Някъде в миналото сигурно се бе съгласила със себе си, че вечно ще бъде в състояние на бедност, така че действията ѝ непрекъснато се стремяха да гарантират това наистина да е така.
И все пак всички сме свързани с една енергия. Юнг я нарича колективното несъзнавано. Други може да го нарекат дух или Божия благодат, но тази връзка е налице. Ние имаме достъп до цялата информация чрез вътрешно познаване. Едва ли съществува човек, който в някакъв момент да не е усещал лично шестото си чувство. Защо не се съгласите със себе си, че следващия път, когато проработи шестото ви чувство, вместо да видите как починалата ви баба кръстосва коридорите у дома, ще ви хрумне идея за печелене на пари? Не е толкова трудно, но ще трябва да свикнете да следвате своите хрумвания. Какво значение има дали ще сгрешите? Колко пъти сте имали страхотно интуитивно чувство и след това сте се били по главата, че не сте го последвали?
Винаги съм изпитвал голяма любов към конните надбягвания. Спортът на царете – така го наричат. Проблемът е, че са нужни страшно много пари за поддържане на интереса към него. В състезанията няма абсолютно никаква логична причина кой кон ще спечели. Но някой все печели. И той е един от участващите, така че откриването му не е невъзможно.
Когато подкрепите коня, който смятате, че ще спечели, влизате в игра, в която може да се случи всичко. Проблемът е, че няма как да поговорите с него: „Хей, приятелю, във форма ли си днес?“. Въпреки това понякога, както си седите до оградата край конюшните и гледате небрежно преминаващите коне, може изведнъж да ви изпълни усещане кой от тях ще спечели. Сякаш има нещо в енергията на този кон и на гърба му е изписано победител. Чудесно е, когато се появи такова усещане, защото то е единственият случай, в който парите ви не са изложени на риск. Плюс това винаги, когато получавам някой от тези вътрешни проблясъци, обичам да се мотая около залагащите и да гледам как емоциите им ги подвеждат да взимат грешни решения.
Разбира се, повечето хора губят, понеже чувстват, че нямат достатъчно пари и тези емоции работят да ги отделят и от парите, които имат. Единствените успели комарджии, които познавам, поначало са били добре финансово и са успели да понесат редица емоционални и финансови загуби, преди да реализират печалба.
Разбира се, другият начин, по който можете бързо да се сдобиете с много пари, е да ги намерите. Всеки момент биват загубвани огромни суми пари. Голяма част от тях рано или късно биват намерени. Всичко, което трябва да направите, е да настроите ума си, че сте отворени да намерите пари и че се съгласявате да позволите на интуицията ви да ви постави на нужното място в точния момент. Малко по малко парите ще започнат да ви намират.
В метафизичен план парите са само енергия. Всяка енергия е част от Божията сила и следователно е безплатна. Така че на теория парите са безплатни. Те се улавят от ума и емоциите на хората, които ги притежават. Когато по някакъв начин отпаднат от тяхното притежание, парите се освобождават от емоциите на хората и се връщат към източника. Ако наистина виждате себе си като безкрайна част от всичко, то вие сте този източник.
Един човек, с когото работих веднъж, влязъл в телефонна кабина на оживена улица в Лондон. Когато понечил да набере и сложил монета в апарата, открил, че тя е огъната. Тъй като нямал други монети в себе си, пресякъл улицата, за да развали банкнота в отсрещния магазин. След няколко минути се върнал в кабинката и за своя изненада открил, че някой си е забравил куфара. На него нямало етикет, а приятелят ми бързал, затова просто го метнал отзад в колата и продължил със задачите за деня. Когато вечерта се прибрал вкъщи, отворил куфара, за да види дали може да открие собственика му. Намерил четвърт милион паунда в брой и нищо друго.
Когато се съгласих със себе си да приема всички пари, които Вселенският закон има за мен, преживях сериозна промяна на съзнанието. Първо, трябваше да се съглася, че съм достоен да получавам пари безплатно. Второ, трябваше да знам, че няма проблем да получавам пари, без да полагам никакви усилия. Тогава се издигнах над идеята, че парите идват само чрез тежък труд. След това се отворих да получавам пари, като вземах всички пари, които намирах.
През първите няколко месеца, през които практикувах новото утвърждение, открих шест портмонета. Веднъж бях на един уличен ъгъл в Лондон. Покрай мен зави такси, а през прозореца излетя дамска чанта. Изкрещях след таксито, но хората не ме чуха. Не съм се сдобивал с големи суми по този начин, защото, ако в чантата имаше информация за човека, винаги я връщах. Успях обаче да се запозная с няколко интересни дами, които бяха благоразположени към мен заради галантното ми рицарско поведение... Юхуу!
Ползата от случките с чанти бе, че помогнаха на ума ми да се упражнява в готовност да приема пари. Около година по-късно от нищото ми изпаднаха 10 000 долара. Не ги намерих на улицата, но дойдоха по случайност. Купих дънки на едро от Лос Анджелис и написах на продавача чек за 10 000 долара. След това ги изпратих до Лондон на своя клиент, а той ми изплати 10 000 долара плюс моята печалба. Три месеца по-късно забелязах, че чекът от 10 000 долара, който дадох на продавача, не бе стигнал до моята банка. Поисках да знам дали той е осребрил чека и счетоводителят му потвърди, че го е направил, като ми показа приходните документи. Сметката на продавача бе захранена от неговата банка, но по някакъв начин чекът не бе стигнал до моята банка. Ако имате каквато и да е представа от начина, по който работят банките, ще сте наясно, че е невъзможно. Ала точно това се случи. Възможно е чекът ми да не е бил загубен от банката на продавача, а от някоя от другите банки, които вероятно са участвали в обработката на трансакцията. Както и да е, крайният резултат беше, че някоя банка бе платила 10 000 долара от мое име и не го бе документирала, за да мога да ѝ ги върна. Бинго! Вселенският закон предоставя 10 000 долара на нуждаещите се чрез банка, която притежава толкова много пари, че някакви си 10 000 долара нямат значение. Прекрасно! Между другото, тази случка беше първата от многото финансови подаръци, които ми паднаха през последните 10 години. Вие можете да направите същото, при това още по-добре, стига да се позиционирате в потока.
Безплатните пари обикновено са съвсем малък процент от всички получени пари и изобилие. Паричният ви поток ще бъде най-вече изработен от вас. И двата метода изискват усилия, но нито един не изисква борба. Номерът е да видите живота си като енергия. Извършваната работа или направените инвестиции са част от тази цялостна енергия. Така парите, които получавате от своите усилия, също са енергия. Когато подхождате към изобилието като към енергия, а не като към конкретно доларово изражение, вие се отваряте, за да получавате безкрайни суми, тъй като за енергията не съществуват ограничения. И понеже енергията е абстрактна за ума, той може да я приеме по-лесно като реална възможност, отколкото идеята за безкрайно големи парични суми.
Следвайки концепциите в тази книга, създавате метафизиката на парите в общата енергия на това, което сте – ум, тяло и дух. Тогава става лесно да си изградите шесто чувство за пари, тъй като всичките ви сетива са настроени на вълната на тази идея. За да доизпипате нещата, остава просто да преобразувате енергия в пари. Целта е да осъществите своя боен житейски план с всички приятни последствия от постигането на крайната цел в не твърде далечно бъдеще, много преди да сте прекалено стар или изнемощял, за да му се насладите.
„Развейте знамето и напред, синове на свободата, напред!“