page contents Книжен ъгъл: Крими суперзвездата Ю Несбьо се завръща със „Синът“
Предоставено от Blogger.

Крими суперзвездата Ю Несбьо се завръща със „Синът“

22.6.20

„Един от най-добрите, дълбоките и богати романи на Ю Несбьо, макар и без Хари Хуле“,пише  Къркъс Ривю

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – започнал писателската си кариера с емблемата „следващия Стиг Ларшон“, името му вече се е превърнало в собствен еталон и мерило за качество. Книгите му могат да се намерят на повече от 50 езика, а продадените екземпляри са над 45 милиона. С всеки свой роман попада на върха на литературните класации, а „Холивуд Репортър“ го определят за един от най-влиятелните писатели в Холивуд.

Заслуга за всичко това има изключителната централна фигура на криминалната му поредица, разрушителният и саморазрушителен инспектор Хари Хуле. Вечните му пороци, безпогрешният му усет и деструктивна изобретателност го правят неустоим за читателите и всички очакваме с нетърпение следващата възможност да се срещнем с него. Но талантът на Несбьо блести и в самостоятелните му романи, както българската публика вече знае от издадените у нас досега.

В „Синът“ (Емас, превод Ева Кънева) 30-годишният Сони Лофтхюс е прекарал близо половината от живота си в затвора, където в замяна на самопризнания за чужди престъпления получава така нужното му гориво – хероин. Поддал се е на зависимостта след като баща му се самоубива, избирайки смъртта пред това да бъде публично разобличен като подкупно ченге.
 
Сони е изключително удобен на вкоренената йерархия на корупцията: адвокати, надзиратели, полицаи, дори свещеникът полагат усилия да го държат надрусан и зад решетките, за да „освобождава“ когото е нужно от извършеното.

В затвора обаче има необичаен „статут“ – останалите затворници вярват, че той има специална дарба и умее да дава опрощение. Докато една внезапна изповед не променя всичко. Той разбира внимателно пазена тайна за баща си и открива ново гориво – отмъщението.

Осло отново оживява в мрачни краски изпод вещите ръце на Несбьо, а зад кулисите местната власт, едрият бизнес, полицията и съдът се вихрят в танц с властелините на подземния свят – тези, далеч от ръцете на закона. Едновременно с това романът стъпва върху характерните за норвежеца връзки като баща – син, закон – справедливост, мъст – предубеждение, вина – изкупление. А в самата сърцевина на романа стои една велика любовна история.

Надяваме се рано или късно да гледаме и екранизацията по „Синът“, правата за която закупи продуцентската компания на Джейк Джиленхол,  а начело на продукцията стои името на невероятния Дени Вилньов, режисьор на „Дюн“, „Сикарио“, „Блейд Рънър 2049“ и др.