page contents Книжен ъгъл: Сензационна новина! Чехов като репортер от каторга
Предоставено от Blogger.

Сензационна новина! Чехов като репортер от каторга

25.8.20

Големият писател живее три месеца сред заточениците на острова и описва съдбите им в „Остров Сахалин”

„Сензационна новина. Талантливият А. П. Чехов предприема пътешествие из Сибир с цел изучаване бита на каторжниците” – с такава дописка осъмва на 26 януари 1890 г. руският вестник „Новости дня”.

Сензацията е наистина голяма, защото до този момент никой руски писател не е видял с очите си страданията на заточениците в Сибир, а за унижените и изтерзани човешки същества на остров Сахалин пък са чували малцина. В този момент Чехов се носи на крилете на славата като автор на 529 разказа, 11 пиеси, 8 повести и 20 фейлетона и носител на Пушкинска награда и никой не очаква от него подобен ход. 

Писателят обаче го е обмислил добре и през лятото на 1890 г. след като прекосява Сибир стига на остров Сахалин. Там е едновременно репортер от мястото на събитието, преброител и лекар. Резултатът е книгата „Остров Сахалин”. Тези дни, 41 години след първата ѝ среща с българския читател, от печат излиза новото ѝ издание в България с логото на „Лист”. Използван е преводът на Виолета Манчева с нова редакция.

Книгата започва като пътепис, продължава като енциклопедия и се разгръща като картина на страданието. Според някои изследователи островът на каторжниците изиграва съдбовна роля в живота на писателя, защото влошава и без това разклатеното му от туберкулоза здраве. Самият Антон Павлович пък признава, че Сахалин оказва огромно влияние върху всичките му следващи съчинения.

През трите си месеца живот на острова Чехов обхожда всички селища по кални пътища, изминава хиляди километри на кон, често в мокри дрехи и крака, обути с подгизнали валенки. Обикаля затвори, казарми, лечебници, посещава домовете на осъдените на заточение поселници, разговаря, съчувства, записва съдби.

Той прави пълно преброяване на населението на Сахалин – с образцов педантизъм и търпение. Благодарение на него знаем какви са били природата, населението, икономиката, градското устройство и нравите на остров Сахалин през XIX век.

Корицата на новото издание на „Остров Сахалин” е от Костадин Кокаланов.